Έτσι θα επιδοτείται το ρεύμα φέτος το χειμώνα – Το σχέδιο για να μην «ξεφύγει» η κατανάλωση

Έτσι θα επιδοτείται το ρεύμα φέτος το χειμώνα – Το σχέδιο για να μην «ξεφύγει» η κατανάλωση

Τα νοικοκυριά έκαναν οικονομία στο ρεύμα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εκμεταλλευόμενα και τις καλύτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα. Θα συνεχίσουν όμως να συγκρατούν την κατανάλωση ρεύματος και τον χειμώνα ειδικά αν επικρατήσουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες; Στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται ότι όσοι έχουν φυσικό αέριο αλλά και αρκετοί από αυτούς που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, θα αποθαρρυνθούν από τις υψηλές τιμές (ειδικά στο φυσικό αέριο καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης θα… συγκρατηθεί κάτω από τα 1,65 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) και θα στραφούν στις ηλεκτρικές σόμπες.

Με τα τωρινά δεδομένα, μια τέτοια συμπεριφορά «επικροτείται» και από την οριζόντια επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Μια ηλεκτρική σόμπα που καίει 3000 Watt την ώρα, καταναλώνει ρεύμα αξίας περίπου 2,4 ευρώ και από αυτά τα 1,95 ευρώ τα πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Με κίνδυνο να υπάρξει είτε δημοσιονομικός εκτροχιασμός είτε αστάθεια στο ενεργειακό σύστημα της χώρας -απότομη στροφή στη θέρμανση με ρεύμα και αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας που σημαίνει μεγάλη κατανάλωση φυσικού αερίου- στην κυβέρνηση επεξεργάζονται το σενάριο της κλιμακωτής επιδότησης του ρεύματος. Αυτό ενσωματώνει όλα τα στοιχεία της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση: επιβράβευση αυτών που κάνουν οικονομία στο ρεύμα (καθώς οι χαμηλές καταναλώσεις θα επιδοτούνται με μεγαλύτερο ποσό ανά κιλοβατώρα) και αποθάρρυνση από την αλόγιστη χρήση της θέρμανσης με ρεύμα καθώς πάνω από ένα όριο μηνιαίας κατανάλωσης ουσιαστικά ο καταναλωτής θα αναλαμβάνει το τεράστιο κόστος της κιλοβατώρας μόνος του. Τα νούμερα της κλίμακας δεν έχουν αποφασιστεί. Άλλωστε, όλα τα σχέδια είναι στον «αέρα» δεδομένου ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν θα έχουμε πλαφόν στην ενέργεια και με ποιο τρόπο θα επιβληθεί αυτό.

Πώς θα λειτουργεί η κλίμακα; ΟΙ πρώτες 300 κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης (για παράδειγμα) θα επιδοτούνται με ένα πολύ υψηλό ποσό το οποίο θα φτάνει στα σημερινά επίπεδα. Δηλαδή οι «οικονόμοι» θα αποζημιώνονται σε ποσοστό άνω του 80-90% για την επιβάρυνση που θα προκαλεί η πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής χονδρικής του ρεύματος. Σήμερα, αυτό το ποσοστό διαμορφώνεται περίπου στα 65 λεπτά ανά κιλοβατώρα οπότε οι καταναλωτές πληρώνουν μια πολύ χαμηλή τιμή για τα δεδομένα της εποχής που είναι από 5 έως 15 λεπτά του ευρώ (ανάλογα με την εταιρεία). Αν κάποιος ξεπερνά τις 300 κιλοβατώρες, η επιδότηση θα μειώνεται αλλά δεν θα εξαφανίζεται και προοδευτικά, όσο θα αυξάνει η κατανάλωση, τόσο θα μειώνεται η επιδότηση μέχρι να μηδενιστεί.

Το να γίνεται σύγκριση με την περυσινή κατανάλωση ώστε να φανεί ποιο νοικοκυριό πράγματι αλλάζει καταναλωτικές συνήθειες και ποιο όχι, δεν κρίνεται υλοποιήσιμο στην πράξη. Διότι με τόσες αλλαγές στις διευθύνσεις κατοικίας, με τόσες αλλαγές παρόχων, ρευματοκλοπές, λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί σε διαφορετικά ονόματα κλπ, το πρόβλημα υλοποίησης θα ήταν τεράστιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ