Με αναβαθμίσεις κάμερας και δορυφορική λειτουργία το νέο iPhone 14

Το νέο μοντέλο περιλαμβάνει δορυφορική υπηρεσία και βελτιώσεις κάμερας Η Apple κρατά το μεγαλύτερο μέρος των βελτιώσεων για τα Pro μοντέλα της

Με αναβαθμίσεις κάμερας και δορυφορική λειτουργία το νέο iPhone 14

H Apple Inc. παρουσίασε μια νέα σειρά συσκευών χθες Τετάρτ, με λίγες εκπλήξεις πέρα από μία μεγάλη: Δεν αύξησε τις τιμές της στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας από τις χειρότερες χρονιές για τον πληθωρισμό εδώ και δεκαετίες.

Στη μεγαλύτερη εκδήλωση παρουσίασης προϊόντων της χρονιάς, που ονομάστηκε Far Out, η εταιρεία παρουσίασε το iPhone 14, φρέσκα ακουστικά AirPods Pro και μια αναβάθμιση του Apple Watch που περιελάμβανε ένα πρώτο μοντέλο Ultra. Το iPhone διατηρεί τη γενική εμφάνιση της παλαιότερης έκδοσης, ενώ λαμβάνει βελτιώσεις κάμερας, μια πολυαναμενόμενη λειτουργία δορυφορικών μηνυμάτων και -- στα μοντέλα υψηλότερης τεχνολογίας -- μια νέα διεπαφή που ονομάζεται Dynamic Island.

Η Apple στοιχηματίζει ότι τα νέα χαρακτηριστικά, μαζί με την έλλειψη μεγάλης αύξησης των τιμών, θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από τη Samsung Electronis Co. και άλλους αντιπάλους smartphone. Η εταιρεία αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το ήμισυ των πωλήσεων smartphone στις ΗΠΑ και φαίνεται να βασίζεται σε αυτά τα κέρδη.

Οι μετοχές της Apple σημείωσαν άνοδο σχεδόν 1% στα 155,96 δολάρια στη Νέα Υόρκη μετά την παρουσίαση. Παραμένουν μειωμένα κατά 12% για το έτος, μέρος μιας ευρύτερης υποχώρησης για τις μετοχές τεχνολογίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των αναβαθμίσεων iPhone έρχεται στη γραμμή Pro υψηλότερης τεχνολογίας. Αυτές οι συσκευές θα έχουν μια κάμερα 48 megapixel και μια οθόνη που μπορεί να παραμένει πάντα ενεργοποιημένη σε λειτουργία χαμηλής ισχύος, παρόμοια με τις πρόσφατες εκδόσεις του Apple Watch. Αυτό θα επιτρέψει στα νέα τηλέφωνα να εμφανίζουν widget με πληροφορίες, καιρός, ραντεβού ημερολογίου και tickers μετοχών, για παράδειγμα, ενώ η υπόλοιπη οθόνη παραμένει απενεργοποιημένη.

Η Apple έχει επανασχεδιάσει την εγκοπή στο επάνω μέρος της οθόνης, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε μια νέα διεπαφή που ονομάζεται Dynamic Island. Οι συσκευές Pro θα αποκτήσουν επίσης τον ταχύτερο νέο επεξεργαστή A16, ενώ η τυπική σειρά θα τρέξει μια μέτρια έκδοση του τρέχοντος A15. Η Apple περιγράφει το A16 ως το ταχύτερο τσιπ σε ένα smartphone, 40% ταχύτερο από τον ανταγωνισμό.

Τα τυπικά μοντέλα iPhone 14 μοιάζουν με το iPhone 13 από πέρυσι, αλλά με μια συστροφή: Η Apple εγκατέλειψε τη μίνι έκδοση και πρόσθεσε ένα μοντέλο με μεγαλύτερη οθόνη 6,7 ιντσών.

Οι βελτιώσεις της κάμερας περιλαμβάνουν μια νέα λειτουργία δράσης για βίντεο που βοηθά στη σταθεροποίηση των λήψεων. Και η συσκευή αγκαλιάζει το πρότυπο eSIM , το οποίο δεν διαθέτει φυσική κάρτα SIM. Το iPhone 14 προσφέρει επίσης ανίχνευση τροχαίων ατυχημάτων, παρόμοια με το πιο πρόσφατο Apple Watch. Το τυπικό iPhone 14 θα κοστίζει 799 $ και θα αποσταλεί στις 16 Σεπτεμβρίου, με την έκδοση Plus να έρχεται στα 899 $ στις 7 Οκτωβρίου.

Το iPhone 14 Pro ξεκινά από 999 $, με το μοντέλο Pro Max να κοστίζει 1,099 $. Θα είναι διαθέσιμα στις 16 Σεπτεμβρίου, με τις προπαραγγελίες να ξεκινούν την Παρασκευή.

Οι τιμές της Apple είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από πέρυσι, παρά τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού των ΗΠΑ 8,5% τον Ιούλιο. Οι συνεργάτες της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας αποκάλυψαν επίσης μια σειρά από προωθήσεις την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων προσφορών για δωρεάν τηλέφωνα και άλλες εκπτώσεις.

Ορισμένοι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι έρχονται αυξήσεις, αλλά η Apple έχει βρει πιο λεπτούς τρόπους για να κατευθύνει τους πελάτες προς υψηλότερα σημεία τιμών. Αποθηκεύοντας τις καλύτερες νέες δυνατότητές της για τις συσκευές Pro ή άλλα μοντέλα υψηλότερης τεχνολογίας, η εταιρεία επιδιώκει περισσότεροι πελάτες να αναβαθμίσουν.

«Προκαλούμε συνεχώς τους εαυτούς μας να ανεβάσουμε τον πήχη και να τον κάνουμε καλύτερο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Τιμ Κουκ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Η Apple αναμένεται να διοικήσει σχεδόν το 49% της αμερικανικής αγοράς smartphone φέτος, σύμφωνα με το Insider Intelligence, με αυτό να αυξάνεται σε σχεδόν 50% έως το 2024. Η εταιρεία έχει σημειώσει κέρδη στο λειτουργικό σύστημα Android της Google, που χρησιμοποιείται από ανταγωνιστές όπως η Samsung.

Το iPhone παραμένει μακράν το πιο σημαντικό προϊόν της Apple, δημιουργώντας περίπου το 50% των πωλήσεων της εταιρείας από μόνο του και βοηθώντας στην τροφοδότηση πρόσθετων εσόδων από υπηρεσίες όπως το App Store και το Apple TV +. Επίσης, πείθει τους πελάτες να αγοράσουν αξεσουάρ όπως τα AirPods και το Apple Watch.

Σε άλλες αλλαγές που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, το iPhone 14 Pro θα αποκτήσει μια νέα οθόνη με λεπτότερα πλαίσια και πιο ενεργή περιοχή. Η οθόνη είναι επίσης πιο φωτεινή, στα 1.600 nits, το ίδιο επίπεδο φωτεινότητας με την οθόνη Pro Display XDR.

Η νέα δορυφορική υπηρεσία, εν τω μεταξύ, θα επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα SOS χωρίς σύνδεση κινητής τηλεφωνίας.

Η Apple σχεδιάζει να το προσφέρει δωρεάν για τα πρώτα δύο χρόνια, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο. Η Garmin Ltd., κατασκευαστής δορυφορικών συσκευών, πωλεί μια παρόμοια υπηρεσία για περίπου 15 $ το μήνα.

Ακόμη και το νέο smartwatch Ultra της Apple, η ώθησή του σε μια αγορά υψηλότερων προδιαγραφών, τιμολογήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο. Θα ξεκινήσει από $ 799.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ