Κ. Σκρέκας: Επιδότηση μέχρι 50% για απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών σε 200.000 νοικοκυριά (vid)

Κ. Σκρέκας: Επιδότηση μέχρι 50% για απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών σε 200.000 νοικοκυριά (vid)

Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε την επιδότηση από 30% με 50% για απόσυρση έως 3 ηλεκτρικών συσκευών σε 200.000 νοικοκυριά - Έως το τέλος του έτους η προκήρυξη. 

Έως τα μέσα του έτους θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ανέφερε o υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το πρόγραμμα αφορά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες και προβλέπει ως προϋπόθεση την ανακύκλωση των παλιών συσκευών.

Τα ποσοστά ενίσχυσης θα κυμαίνονται από 30-50% ανάλογα με το εισόδημα με ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 200 χιλιάδες νοικοκυριά και θα αντικατασταθούν 380.000 ηλεκτρικές συσκευές.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος επιδότησης για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών

Στη διαδικασία μορφοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης των οικιακών καταναλωτών για την αγορά νέων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών αντικαθιστώντας τις παλιές και ενεργοβόρες, βρίσκεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα αναζητούνται πόροι από το ΕΣΠΑ άνω των 40 εκ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νοικοκυριά για την απόκτηση σύγχρονων συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται μεταξύ του 30% και 40%, ενώ το νέο πρόγραμμα συνολικά θα είναι έτοιμο να τρέξει στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Το ΥΠΕΝ έχει καταλήξει και στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές που θα επιχορηγήσει κατά κύριο λόγο: Κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, θα είναι αυτές που θα χρηματοδοτούνται προκειμένου τα νοικοκυριά να προχωρούν σε νέες αγορές και με τις καινούργιες συσκευές να επιτυγχάνουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Για τη λειτουργία του προγράμματος θα στηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εκεί οι καταναλωτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής και διεκδίκησης της ενίσχυσης.

Κύρια προϋπόθεση για να ανάβει το «πράσινο» φως της επιχορήγησης θα είναι η ηλικία της υφιστάμενης ηλεκτρικής οικιακής συσκευής. Όσο πιο παλιά και ενεργοβόρα είναι τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες θα συγκεντρώνει ο καταναλωτής για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, το υπουργείο ΠΕΝ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι προϋποθέσεις να συμπληρωθούν και με εισοδηματικά κριτήρια. Σε αυτή την περίπτωση, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και παλιά συσκευή θα είναι εκείνα που θα προηγούνται έναντι των άλλων στις επιδοτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ποσό της επιχορήγησης δεν θα εκταμιεύεται στους καταναλωτές. Αυτοί θα προσέρχονται στο κατάστημα με την έγκριση συμμετοχής στο πρόγραμμα και θα αγοράζουν τη συσκευή με μειωμένη τιμή. Το ποσό της ενίσχυσης θα το εισπράττουν οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τις προδιαγραφές του νέου προγράμματος «Αντικατάστασης και Ανακύκλωσης Ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Συσκευών» που θα να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη δράση είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος συνοψίζονται ως εξής:

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις (3) ηλεκτρικές συσκευές.
Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά.
Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.
Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.
Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.
Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.
Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.
Η Ελλάδα θα πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.
Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης νέων συσκευών, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης. Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Σε μια δύσκολη συγκυρία, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια εξαιτίας της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, εκτός από τις άμεσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, βοηθάμε τα νοικοκυριά να μειώσουν σε μόνιμη βάση το ενεργειακό τους κόστος, με την αντικατάσταση παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Το ετήσιο κόστος της εξοικονομούμενης ενέργειας για τους δικαιούχους θα προσεγγίσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Το νέο πρόγραμμα θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς θα οδηγήσει σε μείωση εκπομπών κατά 126.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ