«Κλείδωσε» ενιαίο επίδομα θέρμανσης για πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά – Πόσα θα πάρετε  

   «Κλείδωσε» ενιαίο επίδομα θέρμανσης για πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά – Πόσα θα πάρετε   

Τέλος στα σενάρια για διαφορετικά επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση καταλήγει στη λύση του ενός ενιαίου επιδόματος το οποίο θα «πατάει» στην πλατφόρμα my θέρμανση της ΑΑΔΕ. Με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα αλλά και τη σύνθεση του νοικοκυριού (και κυρίως τον αριθμό των ανήλικων μελών) θα καταβάλλεται ένα ποσό το οποίο κατ’ ελάχιστο θα ανέρχεται στα 100-120 ευρώ και κατά μέγιστο θα φτάνει ακόμη και στα 750-800 ευρώ. Το αν κάποιος χρησιμοποιεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο (ή ακόμη και υγραέριο) δεν θα παίζει ρόλο. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι σαφώς διευρυμένα σε σχέση με πέρυσι ώστε να επιδοτηθεί μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών και από τα 700.000 νοικοκυριά να φτάσουμε φέτος ακόμη και πάνω από το ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.

Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες:

  1. Ξεχωριστό επίδομα φυσικού αερίου δεν θα υπάρξει. Το επίδομα θα είναι ένα και θα καλύπτει πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο και ξύλα μόνο για τις περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2500 κατοίκων.
  2. Το ποσό θα είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι. Ανοικτό θα είναι το ενδεχόμενο και δεύτερης επιδότησης μέσα στον χειμώνα ανάλογα και με την πορεία των διεθνών τιμών οι οποίες και σήμερα καλπάζουν.
  3. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα διευρυνθούν για να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών. Από 12.000 για τον εργένη, θα φτάσουμε ακόμη και στις 15.000 ευρώ ενώ πολύ μεγάλη έμφαση θα δοθεί στο να επιδοτηθούν οι οικογένειες με παιδιά. Γι’ αυτό και η προσαύξηση του εισοδηματικού ορίου ανά τέκνο, θα φτάσει ακόμη και τα 4000-5000 ευρώ σε σχέση με τα 2000ευρώ πέρυσι.

Τα ποσά που θα δικαιούνται οι ενδιαφερόμενοι ανάλογα με τον ταχυδρομικό κώδικα της κύριας κατοικίας, θα κυμαίνονται από 100 έως και 800 ευρώ. Όσο για το κονδύλι που θα διατεθεί ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τα νοικοκυριά που θα στραφούν στην ηλεκτρική ενέργεια θα υπάρξει διπλή επιδότηση: η ενιαία επιδότηση των τριών λεπτών ανά κιλοβατώρα και το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος. Ειδικά για την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργείας, δείτε πόσα θα πάρετε ΕΔΩ

Ανά καύσιμο η εικόνα είναι η εξής:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης το έλαβαν πέρυσι περίπου 550.000 νοικοκυριά. Στόχος είναι φέτος, να αυξηθεί αισθητά ο αριθμός και αυτό θα γίνει με την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Τα 12.000 ευρώ του εργένη θα γίνουν 15.000 ευρώ (αν και δεν έχουν «κλειδώσει» τα νούμερα) ενώ τα 20.000 ευρώ του παντρεμένου θα πάνε ακόμη και στα 25.000 ευρώ. Μεγάλο βάρος θα πέσει στο να επιδοτηθούν τα νοικοκυριά με παιδιά γι’ αυτό και θα αυξηθεί αισθητά το εισοδηματικό όριο από τα 2000 ευρώ σήμερα, στα 4000-5000 ευρώ. Επίσης, το ποσό του επιδόματος θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι και ως προς το ύψος. Δηλαδή, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν επί της ουσίας δύο πράγματα: Πρώτον η αύξηση του ύψους του επιδόματος (το οποίο θα φτάνει ακόμη και στα 780 ευρώ στις ορεινές περιοχές) και δεύτερον η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων κάτι που θα γίνει μέσα από τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Φυσικό αέριο: Οι καταναλωτές του φυσικού αερίου θα επιδοτηθούν ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που θα επιδοτηθούν και οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη διακριτή μεταχείριση. Δηλαδή, οι καταναλωτές θα κάνουν αιτήσεις στην πλατφόρμα my thermansi και θα λαμβάνουν τα ίδια ποσά που θα λαμβάνουν και οι καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης. Ενώ πέρυσι επιδοτήθηκαν περίπου 120.000 νοικοκυριά, φέτος θα επιδοτηθούν πολλοί περισσότεροι λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Προς το παρόν, οι καταναλωτές που επιλέγουν την ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες έχουν δύο «εργαλεία» επιδότησης στα χέρια τους. Το πρώτο είναι η απευθείας επιδότηση των τριών λεπτών ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο το οποίο ισχύει για όλα τα νοικοκυριά χωρίς προϋποθέσεις. Ήδη στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδίδονται από εδώ και πέρα, θα φαίνεται μια επιδότηση 9 ευρώ ανά μήνα (ή 36 ευρώ στο τετράμηνο) καθώς υπάρχει ανώτατο πλαφόν επιδότησης για τις 300 κιλοβατώρες. Επίσης, υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό προβλέπει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια: 9000 ευρώ για τον άγαμο και 4500 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος στο νοικοκυριό. Επομένως, ένα νοικοκυριό με δύο γονείς και δύο παιδιά, το οικογενειακό εισόδημα του οποίου ανέρχεται στα 14.000 ευρώ, θα λαμβάνει επιδότηση 81 ευρώ μέσω του τιμολογίου (ως έκπτωση στον λογαριασμό) και επιπλέον 36 ευρώ λόγω της νέας κρατικής ενίσχυσης. Μπορείτε να δείτε πόσα θα πάρετε με βάση το δικό σας εισόδημα ΕΔΩ

Καυσόξυλα: Επιδότηση θα δικαιούνται μέσω του ενιαίου επιδόματος θέρμανσης μόνο όσοι καταναλωτές έχουν την κύρια κατοικία τους σε ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2500 κατοίκους. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν προβλέπονται επιδοτήσεις για τα καυσόξυλα. Να σημειωθεί ότι και στα καυσόξυλα υπάρχουν φέτος ανατιμήσεις χωρίς όμως να είναι τόσο μεγάλες όσο στα υπόλοιπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ