Ο ΦΠΑ κάτω στην εστίαση αλλά οι τιμές σταθερές - Τι γίνεται με τα εισιτήρια

Ο ΦΠΑ κάτω στην εστίαση αλλά οι τιμές σταθερές - Τι γίνεται με τα εισιτήρια

Το μήνυμα ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ δεν θα περάσουν στην κατανάλωση στέλνουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες δεν προκάλεσαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό στους επαγγελματίες, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά να υποστηρίζει πως το μέτρο δεν προσφέρει ουσιαστική στήριξη.

Κατά τους υπολογισμούς του, η μείωση του ΦΠΑ αντιστοιχεί σε 83 εκατ. ευρώ για τον κλάδο της εστίασης δηλαδή 920 ευρώ όφελος τον χρόνο για κάθε επιχείρηση. Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι αναγκαία η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6% ώστε να υπάρξει ουσιαστική μείωση στις τελικές τιμές.

Αν η μείωση του ΦΠΑ περάσει στην κατανάλωση, οι πελάτες των καταστημάτων της εστίασης θα πλήρωναν 1,82 ευρώ αντί για 2 ευρώ για έναν καφέ, με τη μείωση να διαμορφώνεται στο 9%. Τα καταστήματα της εστίασης ανοίγουν τη Δευτέρα 25 Μαΐου με κανόνες ασφαλούς λειτουργίας και με δυνατότητα επέκτασης του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων, όπως προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή.

Στο μεταξύ, οριστικοποιούνται οι αποφάσεις για την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στα εισιτήρια των μεταφορικών μέσων. Μιλώντας την Πέμπτη στην τηλεόραση του Σκάι ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανέφερε πως μετά τη μείωση, το απλό εισιτήριο θα κοστίζει 1,28 ευρώ από 1,40 σήμερα. Ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο το εισιτήριο να κοστίζει τελικά 1,20 ευρώ για το διάστημα που ισχύει η μείωση του ΦΠΑ (έως τις 31 Οκτωβρίου), ενώ αναμένονται ενδεχομένως και εντός της ημέρας οι αποφάσεις για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ