"Κληρώνει" 300 εκατ. ευρώ σε 900 χιλιάδες νοικοκυριά στις 30 Δεκεμβρίου

Πάνω από 300 χιλιάδες οι δικαιούχοι του έκτακτου μερίσματος – 600.000 θα πάρουν επίδομα θέρμανσης

"Κληρώνει" 300 εκατ. ευρώ σε 900 χιλιάδες νοικοκυριά στις 30 Δεκεμβρίου

Επιπλέον 45-50 εκατ. ευρώ χρειάστηκε να βρει άρον-άρον το οικονομικό επιτελείο για να χρηματοδοτήσει το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα οι δικαιούχοι του οποίου ξεπερνούν τελικώς  τις 300.000. Μετά τις «διορθώσεις» που έγιναν στο Σαββατοκύριακο στις λίστες των δικαιούχων προέκυψαν επιπλέον 22.000 γονείς με ΑΜΕΑ που έχαναν το μέρισμα μόνο και μόνο γιατί δεν είχαν αναγράψει τον ΑΦΜ του παιδιού τους στη φορολογική τους δήλωση αλλά και περισσότεροι από 10.000 δικαιούχοι οι οποίοι έπαιρναν απορριπτική απάντηση από το σύστημα γιατί είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα μια από τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων επτά ετών.

Με την προσθήκη και αυτών των πολιτών στην τελική λίστα, οι δικαιούχοι θα είναι πάνω από 300.000 εκ των οποίων περισσότεροι από 110.000 θα είναι είτε γονείς ατόμων με αναπηρία είτε ΑΜΕΑ: «Με τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής επιδοτείται σχεδόν το σύνολο των οικογενειών με ΑΜΕΑ που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ» εξηγεί αρμόδια κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι οι τελικές λίστες με τα ονόματα των δικαιούχων, θα σταλούν στις τράπεζες για πληρωμή στις 27 Δεκεμβρίου (μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων) κάτι που σημαίνει ότι τα χρήματα αν δεν φανούν από το βράδυ της επόμενης Παρασκευής στους λογαριασμούς, τότε θα είναι διαθέσιμα από τη Δευτέρα 30/12. Στο ίδιο διάστημα θα γίνει και η πληρωμή των επιδομάτων πετρελαίου θέρμανσης. Με βάση τα τελικά στοιχεία –η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή- από το σύνολο των 700.000 ατόμων που έκαναν αίτηση, έγκριση έλαβαν οι 600.000. Το ποσό του επιδόματος επίσης θα ξεπεράσει αυτό που είχε προϋπολογιστεί δηλαδή τα 68 εκατ. ευρώ φτάνοντας περίπου στα 80 εκατ. ευρώ. Έτσι, αν προστεθούν οι δικαιούχοι των δύο επιδομάτων, τις τελευταίες ημέρες του χρόνου θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ ακόμη και σε 900.000 νοικοκυριά (σ.σ μπορεί να είναι και λιγότερα καθώς κάποιο νοικοκυριό μπορεί να δικαιούται και τα δύο επιδόματα).

Μέχρι και χθες το απόγευμα, ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα είχε φτάσει στις 236.875. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες από 60.000 οικογένειες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τη διαδικασία αν και δικαιούνται το επίδομα. Ιδιαίτερη προσοχή: αν ανήκουν στις δύο ομάδες για τις οποίες έγινε διόρθωση στις λίστες, θα πρέπει να κάνουν καινούργια αίτηση και όχι ένσταση καθώς με τη πρώτη διαδικασία θα πάρουν αμέσως το πράσινο φώς και τα χρήματα θα κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό στις 30/12.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επικαιροποίησε τη λίστα των τελικών δικαιούχων «διορθώνοντας» λάθη και παραλείψεις που απέκλειαν χιλιάδες περιπτώσεις, ειδικά γονιών με παιδιά ΑΜΕΑ. Οι δύο τροποποιήσεις που έγιναν, είναι οι εξής:

  1. Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις καθώς η αναγραφή του ΑΦΜ του εξαρτώμενου μέλους δεν ήταν υποχρεωτική. Δηλαδή, η διαδικασία υποβολής της δήλωσης σου επέτρεπε να κάνεις το λάθος αφήνοντας κενό τον ΑΦΜ. Βάσει της νομοθεσίας, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑΜΕΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας).
  2. Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, και αυτή η «παράβαση» που μπορούσε να έχει γίνει ακόμη και επτά χρόνια πίσω στον χρόνο, μπορούσε να σε πετάξει εκτός μερίσματος.

Όσοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες, δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία υποβολής της ένστασης. Πρώτα, θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν εκ νέου κανονική αίτηση και ας έχει απορριφθεί από το σύστημα μέχρι τώρα. Από τη στιγμή που υπάρχει καινούργιος κατάλογος δικαιούχων, αυτή τη φορά η αίτηση μπορεί να λάβει «πράσινο» χρώμα (εγκριτικό) και όχι κόκκινο (απορριπτικό). Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η αναγραφή του σωστού IBAN και τίποτα άλλο.

Όσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, τους απομένει η διαδικασία υποβολής της ένστασης. Τα αιτήματα, συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ