Κόβουμε το κρέας λόγω κλιματικής αλλαγής

Κόβουμε το κρέας λόγω κλιματικής αλλαγής

Ο φόβος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φαίνεται πως αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ασία, ένας στους τρεις ανησυχεί έντονα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, το 16% λαμβάνει δραστικά μέτρα μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος, εμφιαλωμένου νερού και αντικειμένων όπως τα μωρομάντηλα, αναφέρει η εταιρεία Kantar που πραγματοποίησε την έρευνα.

Η εταιρεία παρατηρεί πως η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου κάνει τους καταναλωτές περισσότερο ευαίσθητους σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τη χρήση των πλαστικών. Περισσότεροι έτοιμοι να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειές τους είναι οι Δυτικοευρωπαίου, ενώ αντίθετα η πλειονότητα των Λατινοαμερικανών και των Ασιατών δεν εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερα έντονες περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Μόνη εξαίρεση στη Νότια Αμερική αποτελεί η Χιλή όπου το 37% όσων ρωτήθηκαν προσπαθούν να υιοθετήσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής στην καθημερινότητά τους. Η Kantar διαπιστώνει επίσης πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα που είναι όμως διαθέσιμα σε ανταγωνιστικές τιμές.

Το τελευταίο διάστημα, σχολιάζει το Reuters, έχουν εμφανιστεί πολλές εταιρείες όπως η Beyond Meat και η Impossible Foods που προσφέρουν εναλλακτικές προτάσεις αντί του κρέατος.

Ωστόσο δεν ενστερνίζονται όλοι τη διασύνδεση της εκτροφής ζώων με τα αέρια του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Οι κτηνοτρόφοι της Βρετανίας υποστηρίζουν πως η δραστηριότητά τους μπορεί να γίνει ουδέτερη κλιματικά ως το 2040 χωρίς να περιοριστέι η παραγωγή κρέατος από βοοειδή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ