Στην κάλπη με 13η σύνταξη και φθηνότερες… φρυγανιές - To colpo grosso με τον ΦΠΑ

Από τις 20 Μαΐου σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο να ενεργοποιήσει τους νέους χαμηλότερους συντελεστές στην αγορά – Στις 20 Μαΐου και η καταβολή της 13ης σύνταξης

Στην κάλπη με 13η σύνταξη και φθηνότερες… φρυγανιές - To colpo grosso με τον ΦΠΑ

Η κυβέρνηση θέλει τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων να προσέλθουν στις 26 Μαΐου στις κάλπες με… ικανοποίηση. Έτσι, σκοπεύει την επόμενη εβδομάδα να τα δώσει όλα: και την 13η σύνταξη και όλα τα επιδόματα που κανονικά θα πληρώνονταν μετά τις 27 Μαΐου. Η έκπληξη σχεδιάζεται να έρθει από το «μέτωπο» του ΦΠΑ. Στην Καραγιώργη Σερβίας σχεδιάζουν να φέρουν την ημερομηνία εφαρμογής των νέων συντελεστών νωρίτερα στις 20 Μαΐου. Αυτό μπορεί να μην έχει κανένα πρακτικό όφελος για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο θα δοθεί η δυνατότητα στα supermarket να ρίξουν τις τιμές αμέσως στο ράφι πριν καν ανοίξει η κάλπη.

Συνολικά, το «ζεστό χρήμα» που θα πέσει στην αγορά υπολογίζεται σε ένα δις. ευρώ. Μόνο 800 εκατ. ευρώ είναι η 13η σύνταξη ενώ αν προστεθούν και όλα τα επιδόματα που προγραμματίζεται να πληρωθούν στο 3ήμερο 22-24 Μαΐου, ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ, εφόσον η τροπολογία που αναμένεται είτε σήμερα είτε αύριο στη Βουλή προβλέπει τελικώς την 20η Μαΐου ως ημερομηνία εφαρμογής, τότε θα επηρεαστούν άμεσα οι συντελεστές σε:

  1. Εστίαση,
  2. Τρόφιμα (όχι καφέ)
  3. Ηλεκτρικό ρεύμα
  4. Φυσικό αέριο

Όσον αφορά στα επιδόματα που θα πληρωθούν, ισχύει ο ακόλουθος προγραμματισμός:

  1. Η καταβολή του επιδόματος ενοικίου σε όσους έκαναν καινούργια αίτηση μέχρι το τέλος Απριλίου. Όσοι έκαναν καινούργια αίτηση μέσα στον Απρίλιο θα πληρωθούν για πρώτη φορά και θα εισπράξουν και τα αναδρομικά (εφόσον τα δικαιούνται) από την 1/1/2019. Οι παλαιοί που πληρώθηκαν ήδη για πρώτη φορά εισπράττοντας και τα αναδρομικά θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το ποσό του Απριλίου.
  2. Οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων αναμένεται να εισπράξουν έως τις 24 Μαίου τα ποσά που τους αναλογούν. Από αυτό τον μήνα, ξεκινάει η μηνιαία καταβολή των επιδομάτων (σ,σ μέχρι τώρα ήταν διμηνιαία) ενώ με την συγκεκριμένη καταβολή εξοφλείται το επίδομα Μαίου.
  3. Στις 23 ή στις 24 Μαΐου θα πληρωθεί η δεύτερη διμηνιαία δόση του επιδόματος τέκνων. Και αυτή τη φορά, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει γίνει η φετινή φορολογική δήλωση.
  4. Έως τις 24 Μαΐου αναμένεται η καταβολή και του ΚΕΑ η οποία κανονικά θα έπρεπε να γίνει στις 28 Μαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ