«Κληρώνει» για τα επιδόματα θέρμανσης και στέγασης

Έκτακτο επίδομα στους κατοίκους της α’ ζώνης (ενδεχομένως και της β’ ζώνης) –ανοίγει η πλατφόρμα για το φετινό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης – οριστικοποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα στέγασης

«Κληρώνει» για τα επιδόματα θέρμανσης και στέγασης

Μόλις χθες το βράδυ κατατέθηκε η τροπολογία για το «πάγωμα» της επιβολής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα για τουλάχιστον ένα ακόμη δωδεκάμηνο. Επίσης εξασφαλίστηκε και η παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για επίσης 12 μήνες. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το μπαράζ των ανακοινώσεων. Σήμερα ή αύριο κλειδώνει η απόφαση για την καταβολή έκτακτου επιδόματος θέρμανσης στους κατοίκους των ορεινών περιοχών ενώ θα ακολουθήσει η οριστικοποίηση των κριτηρίων για την καταβολή του επιδόματος στέγασης (ενοικίου ή αποπληρωμής στεγαστικού δανείου) από το νέο έτος. Για το… τέλος θα μείνουν τα… δυσάρεστα που είναι η αυστηροποίηση των κριτηρίων προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Τα κριτήρια για την διανομή του έκτακτου επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να κλειδώσουν σήμερα ή αύριο. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, αυτή τη φορά το μέρισμα θα διανεμηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ δικαιούχοι θα είναι όσοι έκαναν αίτηση στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Δηλαδή, δικαιούχοι είναι όσοι αγόρασαν και πέρυσι πετρέλαιο. Όχι όλοι όμως.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους νομούς Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, δηλαδή στους νομούς που ανήκουν στην λεγόμενη Α’ ζώνη αλλά ενδεχομένως και στις ορεινές περιοχές των νομών που κατατάσσονται στη β’ ζώνη. Όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δικαιούχων, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανά λίτρο πετρελαίου που αγοράστηκε κατά την περυσινή σεζόν. Υπολογίζονται όμως ότι το επίδομα θα κυμαίνεται περίπου στα 12,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο και σε απόλυτο ποσό θα φτάνει ακόμη και στα 312,5 ευρώ.

Δηλαδή, οι κάτοικοι των περιοχών που θα μπουν στη λίστα του έκτακτου μερίσματος, θα φτάσουν να έχουν εισπράξει συνολικά 25 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου που αγοράστηκε στην περίοδο Οκτωβρίου 2017-Απριλίου 2018.

Εκτός από το έκτακτο ποσό, θα ανοίξει (επιτέλους) η πλατφόρμα και για το τακτικό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης της φετινής σεζόν το οποίο θα διαμορφωθεί στα 12,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Οι αιτήσεις θα γίνουν σε δύο δόσεις και οι πληρωμές θα γίνουν τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ