Υπολογίστε από τώρα πόσα θα πάρετε ως κοινωνικό μέρισμα

Αύριο Τρίτη ανοίγει –εκτός απροόπτου- η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr. Υπολογίστε μόνοι σας πόσα θα βρείτε στον τραπεζικό σας λογαριασμό

Υπολογίστε από τώρα πόσα θα πάρετε ως κοινωνικό μέρισμα

Με την δημοσίευση της υπουργικής απόφαση στο ΦΕΚ –ενδεχομένως εντός της ημέρας- ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του φετινού έκτακτου κοινωνικού μερίσματος. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία από αύριο ενώ η πίστωση των ποσών –συνολικού ύψους 710 εκατ. ευρώ- στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 1,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών, θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου.

Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, τα εισοδηματικά κριτήρια δεν θα τροποποιηθούν. Με αυτό το δεδομένο, μπορείτε από τώρα να υπολογίσετε το ύψος του κοινωνικού μερίσματος ανάλογα με τη σύνθεση του δικού σας νοικοκυριού. Είναι δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθούν ως κριτήριο τα εισοδήματα του 2017 όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ενώ πιθανή είναι η τροποποίηση των περιουσιακών κριτηρίων. Τα τελευταία βέβαια, δεν επηρεάζουν το ύψος του μερίσματος αλλά μόνο το αν θα ενταχθείτε ή όχι στον τελικό κατάλογο των δικαιούχων.

Η σύνθεση του νοικοκυριού, δηλαδή ο αριθμός των ενήλικων και ανήλικων μελών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη, παίζει καθοριστικό ρόλο. Στο άθροισμα του εισοδήματος, θα πρέπει να συμπεριλάβετε και τα άτομα που εμφανίζονται ως φιλοξενούμενα. Ειδική μέριμνα θα γίνει και φέτος για τα μονογονεϊκά νοικοκυριά. Το εργαλείο του fpress.gr καλύπτει και αυτές τις περιπτώσεις. Προσοχή: δεν έχει ενσωματωθεί στο εργαλείο η πρόβλεψη για τα άνεργα μέλη καθώς και για τα μέλη με προβλήματα αναπηρίας καθώς θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί η υπουργική απόφαση και να καθοριστούν οι λεπτομέρειες. Πέρυσι, υπήρξε ειδική μεταχείριση τόσο για ανέργους (αφαιρούνταν ένα μέρος του εισοδήματός τους σε περίπτωση που έχαναν τη δουλειά τους μέσα στο έτος), όσο και για τις οικογένειες στη σύνθεση των οποίων υπήρχε και μέλος με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Δείτε το ειδικό εργαλείο που κατασκεύασε το fpress.gr για να υπολογίσετε το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα σε λίγα δευτερόλεπτα ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ