«Έξυπνοι μετρητές» ρεύματος: Τι αλλαγές φέρνουν στους καταναλωτές

«Έξυπνοι μετρητές» ρεύματος: Τι αλλαγές φέρνουν στους καταναλωτές

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ληφθούν από τη διοίκηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) οι αποφάσεις για την προμήθεια και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ρεύματος.

 

Οι έξυπνοι μετρητές θα παρέχουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα τηλεμέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος, καθώς και διακοπής της παροχής, εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου κ.α.

Οι έξυπνοι μετρητές θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά «ρολόγια» και θα δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο για τη κατανάλωσή τους, θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεμέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος, διακοπή της παροχής στους κακοπληρωτές κ.ά.

Έτσι, θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους καταμέτρησης και αποκοπών για τον διαχειριστή του δικτύου, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αιχμών ζήτησης ρεύματος, καθώς και των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προκηρύξει από ετών διαγωνισμό για την εγκατάσταση 170.000 έξυπνων μετρητών, πιλοτικά σε 5 περιοχές της χώρας (Ξάνθη, Λέσβος, Λευκάδα, Αττική και Θεσσαλονίκη) Ωστόσο ο διαγωνισμός έχει σταματήσει ύστερα από προσφυγή του δεύτερου ΚΑΤ'Α σειρά μειοδότη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ