Συστηματικά «κυνηγοί» προσφορών ένας στους δύο καταναλωτές

Συστηματικά «κυνηγοί» προσφορών ένας στους δύο καταναλωτές

Διατεθειμένοι να αλλάξουν το προϊόν που συνήθως αγοράζουν για κάποιο άλλο που διατίθεται με προσφορά

Στο "κυνήγι" προσφορών συστηματικά επιδίδεται ένας στους δύο καταναλωτές με τα είδη που προσφέρονται "1 συν 1" να έχουν -με διαφορά- τη μεγαλύτερη απήχηση στο αγοραστικό κοινό.

Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί στον κλάδο του λιανικού εμπορίου τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα στις αγοραστικές συνήθειες των Θεσσαλονικέων, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις στις ad -hoc ερωτήσεις, που πλαισίωσαν την έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ».

Η έρευνα διεξήχθη κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2017, από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρία Palmos Analysis, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).

Αναλυτικότερα, μόλις 8% των ερωτηθέντων καταναλωτών δηλώνουν ότι αδιαφορούν για τις προσφορές. Στη δε πλειοψηφία τους (41%) υποστηρίζουν ότι δεν τις έχουν ανάγκη, σημαντικό ποσοστό (22%) αναφέρουν ότι δεν εμπιστεύονται προϊόντα και υπηρεσίες σε προσφορά, ενώ σε μικρό ποσοστό δηλώνουν ότι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ακόμα και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε προσφορά.

Ενημέρωση κυρίως από φυλλάδια και από τηλεοπτικές διαφημίσεις

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι καταναλωτές (77%) ενημερώνονται για τις προσφορές από φυλλάδια που διανέμουν οι επιχειρήσεις κατ' οίκον ή σε άλλα σημεία ή από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις των επιχειρήσεων (56%). Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (28%) ενημερώνονται για τα προϊόντα σε προσφορά μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων του Διαδικτύου, ενώ τρεις στους δέκα (30%) προβαίνουν σε προσωπική αναζήτηση στις ιστοσελίδες των επιχειρήσεων. Η διείσδυση των ενημερωτικών email των διαδικτυακών υπηρεσιών εκπτωτικών κουπονιών και προσφορών βρίσκεται στο 17% (περίπου 1 στους 6), στο ίδιο περίπου επίπεδο με τις ραδιοφωνικές διαφημίσεις των επιχειρήσεων (15%).

Ποσοστό 49% των καταναλωτών διαβάζουν πάντα τα φυλλάδια με τις προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών που διανέμουν οι επιχειρήσεις, ενώ 37% τα διαβάζουν μόνο εφόσον ενδιαφέρονται για κάποιο συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία. Μάλιστα, έξι στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν ότι κατά τις επισκέψεις τους στα καταστήματα αναζητούν τις προσφορές για τις οποίες έχουν διαβάσει, δει ή ακούσει.

Διατεθειμένοι να αλλάξουν το προϊόν που συνήθως αγοράζουν για κάποιο άλλο που διατίθεται με προσφορά

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προσφορών, καταγράφεται ότι τρεις στους τέσσερις καταναλωτές (74%) θα ήταν διατεθειμένοι να αλλάξουν το προϊόν που αγοράζουν συνήθως, με κάποιο άλλο το οποίο διατίθεται σε προσφορά, είτε σε κάθε περίπτωση (23%), είτε αν έχει παρόμοια βασικά χαρακτηριστικά (51%).

Ως πιο ελκυστικό είδος προσφοράς, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, εμφανίζεται -όπως αναφέρθηκε και εισαγωγικά- η διάθεση δύο προϊόντων στην τιμή του ενός (64%), ενώ ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση η συσκευασία με αυξημένη ποσότητα προϊόντος (20%), τα προϊόντα με σημαντικό ποσοστό έκπτωσης (18%) και η πολλαπλή συσκευασία προϊόντων με έκπτωση στη συνολική τιμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ