Επίδομα θέρμανσης=…ψίχουλα για λίγους

Επίδομα θέρμανσης=…ψίχουλα για λίγους
Μην τρέφετε καμία ελπίδα: το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγήσει η κυβέρνηση θα αναπληρώσει ένα πολύ μικρό μέρος από τις απώλειες που θα επιφέρει η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Πληροφορίες του fpress.gr αναφέρουν ότι θα κυμαίνεται από λίγες δεκάδες ευρώ (για τα νοικοκυριά με ένα ή δύο μέλη στις νότιες περιοχές της χώρας) και θα φτάνει το πολύ στα 150 ευρώ για τα πολυμελή νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Σε χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, διαφάνηκαν οι πρώτες λεπτομέρειες όσον αφορά στον τρόπο καταβολής του επιδόματος θέρμανσης. Δύο είναι τα βασικά στοιχεία:

 1. Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, σχεδιάζεται να καταβληθεί μέσα στον Οκτώβριο με την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ενώ η δεύτερη μέσα στον Ιανουάριο
 2. Για τον προσδιορισμό του ύψους του επιδόματος, θα χρησιμοποιηθούν τέσσερα κριτήρια:
  • Το γεωγραφικό κριτήριο
  • Το εισοδηματικό κριτήριο
  • Το οικογενειακό κριτήριο (αριθμός μελών της οικογένειας)
  • Το κριτήριο της επιφάνειας του ακινήτου

To fpress.gr εγκαίρως σας είχε ενημερώσει για τις δυσκολίες που υπάρχουν όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης.

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι ένα: σε ποιο ύψος θα κυμαίνεται το επίδομα θέρμανσης; Η απάντηση συνδέεται προφανώς με τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και το πακέτο μέτρων των 11,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πιο αισιόδοξοι, εκτιμούν ότι για το επίδομα θέρμανσης θα βρεθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ. Οι πιο…ρεαλιστές, τονίζουν ότι μετα βίας θα υπερβούμε τα 150 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν στοιχεία και έρευνες στα χέρια τους και γνωρίζουν το επίδομα που μπορούν να διαθέσουν με αυτά τα χρήματα:

 • Στην Αττική, εκτιμάται ότι η κάθε δόση του επιδόματος, θα κυμαίνεται από 20 ευρώ και θα φτάνει στα 50 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών του κάθε νοικοκυριού. Όσοι υπερβαίνουν ένα εισοδηματικό όριο (π.χ 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα) δεν θα εισπράττουν απολύτως τίποτα.
 • Στην Ήπειρο, από την άλλη πλευρά, η κάθε δόση μπορεί να κυμαίνεται από 40 ευρώ και να φτάνει (για τα πολυμελή νοικοκυριά) στα 150 ή και στα 190 ευρώ.

Αν αγοράζαμε σήμερα…

Είναι προφανές από τους αριθμούς που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών, ότι το επίδομα δεν θα αναπληρώσει τις απώλειες εισοδήματος. Αν αγοράζαμε σήμερα πετρέλαιο θέρμανσης, θα πληρώναμε 1400 ευρώ τα χίλια λίτρα δηλαδή τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη και για ένα δυάρι, καταναλώνει τουλάχιστον 500 λίτρα οπότε η επιβάρυνση υπερβαίνει τα 250 ευρώ.