Η πρόταση για "απόδραση" που σε γυρίζει πίσω στον… χρόνο

Η πρόταση για "απόδραση" που σε γυρίζει πίσω στον… χρόνο
Σήμερα ψηφίζουμε. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να παίρνουμε ιδέες για ολιγοήμερες αποδράσεις. Ειδικά αν αυτές συνδυάζουν ιστορία, παράδοση, κάστρα και θάλασσα. Τέσσερις ώρες σας χωρίζουν από την Αθήνα. Τι λέτε;

Προορισμός

Η Μονεμβασιά, η διάσημη καστροπολιτεία της Λακωνίας, που δίνει την εντύπωση πως δεν την έχει αγγίξει το πέρασμα του χρόνου. Τα τείχη και οι εκκλησιές, τα παλαιά αρχοντικά, τα λιθόστρωτα δρομάκια και οι καμάρες δίνουν ένα μοναδικό χρώμα στον επιβλητικό βράχο της Μονεμβασιάς, το «περιώνυμον άστυ» των Βυζαντινών.

Πώς θα φθάσετε

Με ορμητήριο την Αθήνα, ακολουθούμε αρχικά τη διαδρομή προς Κόρινθο, Τρίπολη και Σπάρτη. Μετά την πρωτεύουσα της Λακωνίας, ακολουθώντας τη σχετική σήμανση και διαμέσου Σκάλας, Βλαχιώτη και Μολάων, φθάνουμε στον προορισμό μας.

Τι θα δείτε

  • Την Πάνωκαι την Κάτω Πόλη, τα δύο τμήματα της καστροπολιτείας με την ξεχωριστή οχύρωση.
  • Το μητροπολιτικό ναό του Ελκομένου Χριστού, στην Κάτω Πόλη.
  • Την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, την Παναγία τη Χρυσαφίτισσα, την Αγία Άννα και τον Άγιο Νικόλαο, εκκλησίες της Κάτω Πόλης.
  • Την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, σε απόκρημνη θέση της Πάνω Πόλης.
  • Την προτομή και το σπίτι του φημισμένου ποιητή Γιάννη Ρίτσου.
  • Τον Άγιο Ιωάννη, χωριό γνωστό για τις ταβέρνες του.
  • Την Παλαιά Μονεμβασιά, γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο και το αποκατεστημένο ελαιοτριβείο («Λιοτρίβι») στις Βελιές.
  • Τον παραδοσιακό νερόμυλο στα Τάλαντα.
  • Τις παραλίες Καστράκι, Πορί, Αμπελάκια, Ξιφιά και Άγιο Φωκά.

Χιλιομετρικές αποστάσεις - κόστος μετάβασης/επιστροφής

Η Μονεμβασιά απέχει γύρω στα 300 χιλιόμετρα από την Αθήνα (η διαδρομή διαρκεί γύρω στις τρεισήμισι ώρες) και γύρω στα 85 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη.

Με σημείο αφετηρίας την Αθήνα, το κόστος καυσίμων για μετάβαση/επιστροφή από τη Μονεμβασιά υπολογίζεται γύρω στα 65 ευρώ για κινητήρες βενζίνης και γύρω στα 40 ευρώ για κινητήρες diesel.

Έξοδα διαμονής

Το κόστος διαμονής σε τουριστικά καταλύματα της Μονεμβασιάς την περίοδο αυτήν ξεκινά από 40-45 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Tip

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Αρχαιολογική Συλλογή της Μονεμβασιάς, που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο, παλαιό μουσουλμανικό τέμενος. Θα δείτε αρχιτεκτονικά γλυπτά εκκλησιών, οικιακά σκεύη και κεραμικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που χρονολογούνται από τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους έως την Όψιμη Τουρκοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ