Θα βρίσκουμε ασπιρίνες στα Super Μarkets αλλά πολύ ακριβότερες

Θα βρίσκουμε ασπιρίνες στα Super Μarkets αλλά πολύ ακριβότερες
Η περίοδος χάριτος των τριών μηνών που έδωσε η κυβέρνηση στα φαρμακεία για την αποκλειστική πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) έστω και σε ελεύθερη τιμή δεν είναι δοκιμαστική αλλά τελευταία και με προεκλογικά χαρακτηριστικά.


Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ειλημμένη απόφαση μετά την παρέλευση των τριών να απελευθερωθεί πλήρως η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ μέσα από τα super markets με το επιχείρημα ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτούργησε αποτελεσματικά. Και πράγματι δεν αναμένεται να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός ούτε οι ασθενείς να ψάχνουν ποιο φαρμακείο πουλά τη φθηνότερη ασπιρίνη.
Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Λόγω της διατίμησης των ΜΗΣΥΦΑ την οποία διατηρεί για τη μεταβατική περίοδο του τριμήνου η κυβέρνηση μέσω της ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης παρατηρείται έλλειψη πολλών φαρμάκων με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ασπιρίνη την οποία κάποιος σήμερα μπορεί να βρει μόνο με ... μέσον. Και αυτό διότι πολύ απλά οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν λόγω να παράγουν και να διαθέτουν στην Ελλάδα ένα προϊόν το οποίο έχει κέρδος αλλά πολύ χαμηλότερο από αυτό που έχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου έχει απελευθερωθεί η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ.
Έτσι το άνοιγμα της αγοράς και η κατάργηση της ανώτατης τιμής των ΜΗΣΥΦΑ που θα το συνοδεύει θα έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η αγορά από τέτοιου είδους φάρμακα ευρείας κατανάλωσης σε διάφορες συσκευασίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερο κίνητρο στις φαρμακοβιομηχανίες να διαθέτουν πληθώρα φαρμάκων αλλά και αύξηση των τιμών. Ο καταναλωτής θα έχει το όφελος ότι θα μπορεί να βρίσκει εύκολα την ασπιρίνη του αλλά θα την πληρώνει σε τσουχτερή τιμή.
Υπάρχει περιθώριο αντίδρασης των φαρμακοποιών; Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Γιατί για να αντιδράσουν θα πρέπει να αποδείξουν στο τρίμηνο ότι ο ανταγωνισμός λειτούργησε και οι τιμές έπεσαν πράγμα οξύμωρο αν κάποιος δει τον προσανατολισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ