Πού θα εγκατασταθούν οι έξυπνοι μετρητές της ΔΕΗ - οι αλλαγές στη χρέωση

Πού θα εγκατασταθούν οι έξυπνοι μετρητές της ΔΕΗ - οι αλλαγές στη χρέωση
 Αυτά που ξέρουμε, θα τα ξεχάσουμε. Ο υπάλληλος θα σταματήσει να περνάει ανά τέσσερις μήνες από το σπίτι μας για να μετρήσει πόσο «ρεύμα» κάψαμε. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να «πειράξουμε» το ρολόι για να μην «γράφει» το ρεύμα ενώ ο τιμοκατάλογος της ΔΕΗ θα θυμίζει κάτι από λογαριασμό …κινητής τηλεφωνίας. Η  ΔΕΗ και οι υπόλοιπες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν πλήρη ελευθερία να φτιάχνουν πακέτα τιμολόγησης όπως ακριβώς τα θέλουν. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Για κάποιος σύντομα, για κάποιους άλλους αργότερα. Τουλάχιστον μάθαμε το χρονοδιάγραμμα αλλά και ποιοι θα είναι οι  πρώτοι τυχεροί που θα αποκτήσουν τον έξυπνο μετρητή.

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,Μάκης Παπαγεωργίου παρέλαβε την μελέτη ανάπτυξης του έργου έξυπνων μετρητών Χαμηλής Τάσης στην Ελλάδα από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Γεώργιο Κόλλια,

Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων μέτρησης με τα αντίστοιχα ευφυή συστήματα μέτρησης, με πρώτο ορόσημο την προκήρυξη από τον ΔΕΔΔΗΕ διαγωνισμού για το«Πιλοτικό Σύστημα Έξυπνης Μέτρησης». Το έργο αφορά στην εγκατάσταση των πρώτων 160.000 «έξυπνων μετρητών» σε καταναλωτές των Περιφερειών:

Ξάνθης,

Λέσβου (Λέσβος, Λήμνος, Αγ. Ευστράτιος) και

Λευκάδας, καθώς και

σε αστικό δείγμα των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης, με προθεσμίαολοκλήρωσης του πιλοτικού έργου εντός του 2015.

Σκοπός του πιλοτικού έργου είναι να αξιολογηθούν οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροι και να αναπτυχθεί το ενδεδειγμένο επιχειρηματικό και λειτουργικό μοντέλο εφαρμογής του πλήρους προγράμματος, συνολικού ύψους επένδυσης σχεδόν 900 εκατομμυρίων ευρώ σε παρούσα αξία, το οποίο περιλαμβάνει την πανελλαδική εγκατάσταση υποδομών έξυπνων μετρητών για το 80% των καταναλωτών με χρονικό ορίζοντα το 2020, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 72/2009.

Η ευρείας κλίμακας ανάπτυξη των έξυπνων μετρητών εκτιμάται πως θα βελτιώσει την εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας, διανοίγοντας προοπτικές για τη βελτίωση της λειτουργίας των ενεργειακών αγορών εντός της Ε.Ε., σε τομείς όπως: η διαχείριση της ενεργειακής ζήτησης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας από την πλευρά των καταναλωτών, προηγμένες υπηρεσίες τιμολόγησης με την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από την πλευρά των προμηθευτών, προοπτικές μείωσης του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και η προσαρμογή των λειτουργιών του δικτύου στα νέα δεδομένα ενίσχυσης της αποκεντρωμένης και διαλείπουσας παραγωγής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ