Η ώρα της κρίσης για την τιμή του φυσικού αερίου

Η ώρα της κρίσης για την τιμή του φυσικού αερίου
Από προχτές το μεσημέρι βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη η αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ για την τελική (όπως φαίνεται) διαπραγμάτευση με τη Gazprom για το (πανάκριβο) ρωσικό αέριο.

Στόχος της αντιπροσωπείας της ΔΕΠΑ είναι να διασφαλίσει μια τιμή βιώσιμη τόσο για την ελληνική βιομηχανία όσο και για τα νοικοκυριά. Εάν οι Ρώσοι δεν υποχωρήσουν και δεν «πέσουν» στις επιθυμητές τιμές η χώρα μας θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία ακλουθώντας το παράδειγμα της γερμανικής RWE που κέρδισε παίρνοντας πίσω εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πόσο πρέπει να υποχωρήσουν οι Ρώσοι; Για την τελική διαπραγμάτευση η ελληνική αντιπροσωπεία έχει στα χέρια της ένα φάκελο που έχει την έγκριση του πρωθυπουργού και θέτει τα όρια και τα περιθώρια. Με βάση την τρέχουσα σύμβαση η Ελλάδα προμηθεύεται ρώσικο αέριο με 460 δολάρια τα 1.000 κυβικά, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στα 365 δολάρια! Εξ ου και η διαφορά του 35% που τόσο καιρό λέμε. Η Ελλάδα βάζει στόχο να ρίξει την τιμή ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η «κόκκινη γραμμή» λοιπόν βρίσκεται στα 370 δολάρια τα 1.000 κυβικά σε συνδυασμό με αναδρομικότητα (από το πότε θα ισχύσει αυτό) από το 2011. Εάν λοιπόν οι Ρώσοι δεν πέσουν σε αυτό το επίπεδο ή καλύψουν με ισοδύναμες εκπτώσεις τα πράγματα η Ελλάδα θα πάει στη διαιτησία. Και για να το καταστήσει σαφές προσέλαβε ήδη το μεγάλο νομικό γραφείο Freshfields που βοήθησε και τη RWE στην θετική έκβαση της δικής της υπόθεσης...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ