Έκπτωση 70% (!) στο ηλεκτρικό ρεύμα –πότε θα ισχύει, πόσα θα γλιτώνουμε

Έκπτωση 70% (!) στο ηλεκτρικό ρεύμα –πότε θα ισχύει, πόσα θα γλιτώνουμε
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, που αφορά στην έκπτωση επί του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές σε περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.  

Σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπεται ότι σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) από εστίες καύσης, παρέχεται έκπτωση στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας ίση με το 70% του οικιακού τιμολογίου για την αντίστοιχη περιοχή, σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWhγια αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων.

Το κόστος που προκύπτει από την έκπτωση αυτή θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκ. ευρώ ετησίως.

Πόσα θα γλιτώνουμε; Προσοχή στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Η έκπτωση του 70% θα ισχύει επί του ανταγωνιστικού σκέλους. Δηλαδή, μόνο στο τμήμα του λογαριασμού που εισπράττει η ΔΕΗ και όχι επί του συνολικού ύψους του λογαριασμού. Ας δούμε λοιπόν ορισμένα παραδείγματα.

1. Έχουμε ένα νοικοκυριό το οποίο καταναλώνει κάτω από 2000 κιλοβατώρες. Ανακοινώνεται λήψη μέτρων για δύο ημέρες. Το νοικοκυριό καταναλώνει το συγκεκριμένο διήμερο 100 κιλοβατώρες για να ζεσταθεί με ρεύμα και όχι με το τζάκι ή τη σόμπα (αν και εδω που τα λέμε, ο Έλληνας μπορεί και το τζάκι να ανάψει και την έκπτωση να καρπωθεί). Η έκπτωση θα ισχύει επί του κόστους αυτών των 100 κιλοβατωρών. Το κόστος εξαρτάται από την συνολική κατανάλωση. Με βάση τον τιμοκατάλογο της ΔΕΗ, μπορεί να κυμαίνεται από 7,8 έως 9,46 ευρώ. Άρα, με την έκπτωση του 70% θα γλιτώνουμε από 5,5 έως 7,17 ευρώ στην περίπτωση που καταναλώσουμε 100 κιλοβατώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ