Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε τα ψώνια της τελευταίας στιγμής

 Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε τα ψώνια της τελευταίας στιγμής
Σε εορταστικούς ρυθμούς συνεχίζει να κινείται η αγορά ενόψει των Χριστουγέννων. Ετσι, σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων  τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 6 μ.μ για τα δωράκια της τελευταίας στιγμής.

Την Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.
Ψωμί για τρεις μέρες θα πρέπει να προμηθευτούν οι καταναλωτές, καθώς και φούρνοι θα μείνουν κλειστοί μέχρι και τις 26 Δεκεμβρίου. Mέχρι τις 6 το απόγευμα θα είναι ανοικτά και τα σούπερμάρκετ προκειμένου οι καταναλωτές να προμηθευθούν όλα τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Ανοιχτά είναι και σήμερα τα καταστήματα της Αγοράς του Καταναλωτή στου Ρέντη, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό,οι έμποροι της Κνετρικής Αγοράς δεν προμηθεύτηκαν μεγάλες ποσότητες από γαλοπούλες, οι οποίες τελικά δεν φαίνεται να είχαν μεγάλη ζήτηση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Η αξία του ντόπιου αρνιού κινείται στα ίδια ακριβώς επίπεδα με την περσινή περίοδο (7 ευρώ/κιλό). Επίσης, και τα οπωροκηπευτικά έχουν μειωμένες τιμές σε σχέση με πέρυσι, κατά 3% στις ντομάτες και κατά 6% στις πατάτες, ενώ το μαρούλι κοστίζει ακριβότερα (15,8%).


Αναμένεται πτώση του τζίρου κατά 10,5%


Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη που αποτυπώνεται στο διαχρονικά μειούμενο τζίρο, αποτελεί για ακόμη μία φορά το σήμα κατατεθέν της φετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου καθώς οι απώλειες στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να κυμανθούν στο 10,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μάλιστα, σε επίπεδο απόλυτων μεγεθών, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων λιανικής κατά το μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, εκτιμάται στα 6,8 δις ευρώ, όντας μειωμένος κατά 0,8 δις ευρώ σε σχέση με το 2012.

Η σύγκριση του 2013 με το 2008 είναι άκρως απογοητευτική, αφού τα 21,9 δισ. ευρώ του εορταστικού τζίρου εκείνης της χρονιάς αναμένεται να συρρικνωθούν στα 6,8 δισ. ευρώ φέτος, μία απώλεια της τάξεως του 68,9% που σηματοδοτεί τη μείωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου κατά περίπου 70% τη τελευταία πενταετία.

Ο εορταστικός τζίρος για το 2013 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1/3 του τζίρου του 2008, αλλά υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος μόνο κατά 10% σε σύγκριση με πέρσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ