Αθ. Σκορδάς: "Οι τιμές των τροφίμων πέφτουν" - Πώς τον διαψεύδουν οι αριθμοί

 Αθ. Σκορδάς: "Οι τιμές των τροφίμων πέφτουν" - Πώς τον διαψεύδουν οι αριθμοί
Μπορεί ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς να υποστηρίζει ότι οι τιμές των τροφίμων πέφτουν, όμως οι αριθμοί και οι έρευνες τον διαψεύδουν.

Όπως έδειξε και η έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το μόνο που πέφτει σε αυτή την χώρα είναι το εισόδημα των ελλήνων σε αντίθεση με τις τιμές των τροφίμων που τα τελευταία χρόνια σημείωσαν αύξηση 5,13%.
Πώς γίνεται λοιπόν να υποστηρίζει ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί όταν για την αγορά 19 βασικών προϊόντων (ρύζι, κρέας, πατάτες, γάλα, γιαούρτι, κ.λπ.) από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ο Έλληνας καταναλωτής ξόδευε εν έτη 2011, 50,67 ευρώ και για το ίδιο καλάθι προϊόντων τον περσινό Ιούνιο να δαπάνησε 51,9 ευρώ, είναι κάτι που μόνο αυτοί γνωρίζουν.
Και δεν είναι μόνο αυτό....οι έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβότερα, έως και κατά 50%, από τους άλλους Ευρωπαίους τα εμπορεύματα στα ράφια. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει έρευνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία καθημερινά δέχεται δεκάδες τηλέφωνα παραπόνων από καταναλωτές.
Να σημειωθεί ότι στην συνάντευξη του στο ΑΠΕ για το θέμα των τιμών ο κ. Σκορδάς υποστηρίζει: «Η αίσθηση της ακρίβειας που υπάρχει, δεδομένου και του προβλήματος της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, αλλά, αν θέλετε, και της φορολογικής επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουμε είναι μια πραγματικότητα, την οποία μόνον αφελής αν είναι κάποιος θα αμφισβητήσει. Είναι, όμως, άλλο πράγμα αυτό και τελείως διαφορετικό πράγμα ποια είναι η πορεία των τιμών. Σας απαντώ με απόλυτη κατηγορηματικότητα ότι οι τιμές πέφτουν και αυτό δεν το λέω εγώ. Αυτό το λέει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Κατορθώνουμε τον τελευταίο χρόνο για πάρα πολλούς μήνες στη σειρά να είμαστε η μόνη χώρα από τις 2" που έχει πτώση στις τιμές της, έχει αρνητικό πληθωρισμό, ακόμη και στα είδη διατροφής. Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, ξαναλέω. Όμως, ακόμη και αυτή η πτώση τιμών που έχει επιτευχθεί, που δεν είναι αποτέλεσμα μόνο από την πτώση της ζήτησης, είναι αποτέλεσμα και των θεσμικών αλλαγών που έχουν γίνει αυτόν τον χρόνο».
Μήπως ο υφυπουργός να βγει λίγο έξω στην αγορά και να ρωτήσει τους καταναλωτές κατά πόσο έχουν πέσει οι τιμές για να έχει την εικόνα από πρώτο χέρι και όχι από τα στατιστικά στοιχεία που μόνιμα επικαλείται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ