Βαριά πρόστιμα έως 2 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις που αισχροκερδούν - Τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Βαριά πρόστιμα έως 2 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις που αισχροκερδούν - Τα μέτρα κατά της ακρίβειας

κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή

Κατατέθηκε αργά χθες (17/1) το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας.

Η τροπολογία που έχει συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα ψηφιστεί εντός των επομένων ημερών και εκτός από τα μέτρα κατά της ακρίβειας περιλαμβάνει την απευθείας ανάθεση της σύμβασης για την αναβάθμιση της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis. Επίσης με την τροπολογία παρατείνεται η δυνατότητα ένταξης απόρων και ανασφάλιστων ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου σε συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μονάδες αιμοκάθαρσης του ιδιωτικού́ τομέα.

Σε ότι αφορά τα μέτρα κατά της ακρίβειας η τροπολογία προβλέπει:

  • Την απαγόρευση προωθητικών ενεργειών για τρεις μήνες σε προϊόντα για τα οποία έχει ανακοινωθεί́ και εφαρμόζεται αύξηση τιμών από́ τις Ι0 Ιανουάριου και μετά. Δηλαδή από την ημερομηνία κατά́ την οποία ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα.
  • Μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων, όπως αυτές διαμορφώνονται πριν από́ κάθε έκπτωση, προσφορά ή άλλη προωθητική́ ενέργεια. Η μείωση αυτή́ ισούται, κατ’ ελάχιστον, με το 30% του αθροίσματος των πιστώσεων, εκπτώσεων άλλων παροχών που χορηγηθήκαν στο λιανεμπόριο το 2023.
  • Οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εμπορεύονται νωπά́ κρέατα, ψάρια, φρούτα και λαχανικά́, πωλούν τα προϊόντα αυτά́ σε καθαρές τιμές, δηλαδή χωρίς να χορηγούν εκπτώσεις, πιστώσεις ή άλλες παροχές σε άλλες επιχειρήσεις που υπερβαίνουν, το 3% επί της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων. Δηλαδή η τροπολογία αναγνωρίζει φύρα 3%.
  • Θεσμοθετούνται ποινές αλλά και πρόστιμα ως εξής:

α) σύσταση με σκοπό́ την παύσή της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός αποκλειστικής προθεσμίας.

β) πρόστιμο από́ 5.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ και ανακοίνωση της επωνυμίας του παραβάτη και του προστίμου.

Αναφορικά με τις τιμές στο βρεφικό γάλα η τροπολογία προβλέπει ότι οι εταιρείες που εισάγουν, παράγουν και διανέμουν παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής τα ηλικίας, επανακαθορίζουν τις τιμές πώλησης, από την 1η Μαρτίου του 2024, ώστε να προκύπτει για την επιχείρηση μικτό κέρδος που δεν είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό της κόστος προσαυξημένο κατά 7%.

Για την μη εφαρμογή του μέτρου προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 1 εκατ. ευρώ. Επίσης προβλέπεται ότι με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να τίθενται περιορισμοί στο ύψος του λειτουργικού κόστους ανά κατηγορία προϊόντων.

Οι αρχές ελέγχου, δηλαδή η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, με βάση τα όσα προβλέπονται στην Τροπολογία, έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, δεδομένο και έγγραφο από οιαδήποτε πηγή που διευκολύνει τον έλεγχο οιασδήποτε πιθανολογούμενης παράβασης.

– Μπορούν να διενεργούν έλεγχο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση σε κάθε χώρο ή μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιεί ο προμηθευτής, τον οποίον αφορά ο έλεγχος, παραγγέλλουν ελέγχους που διενεργούνται από άλλες δημόσιες αρχές,

– διατηρούν στην κατοχή τους τα στοιχεία, τα δεδομένα και τα έγγραφα που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου για όσο χρόνο και στον βαθμό που απαιτείται για την ομαλή διεκπεραίωση του ελέγχου,

– αναζητούν την παροχή πληροφοριών όσον αφορά οτα πραγματικά περιστατικά από κάθε εκπρόσωπο ή μέλος του προσωπικού του προμηθευτή που ελέγχεται, ο οποίος έχει την υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες και εξηγήσεις για τα πραγματικά περιστατικά, τα δεδομένα ή τα έγγραφα που σχετίζονται με το αντικείμενο του ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ