Θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα: Από την 1η Ιανουαρίου η επιδότηση - Ενίσχυση σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά

Θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα: Από την 1η Ιανουαρίου η επιδότηση - Ενίσχυση σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά

Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ το μήνα και το κόστος φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ

Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ανακοίνωσαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι περίπου οι μισοί καταναλωτές θερμαίνονται με χρήση συσκευών που κάνουν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 περίπου 1,2 εκατομμύριο ενεργειακά ευάλωτους με βάση τις «θερμοημέρες».

Δικαιούχοι είναι όσοι καλύπτουν τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης και δεν επιδοτούνται για άλλο καύσιμο. Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ το μήνα και το κόστος φτάνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και το ποσό θα το δουν ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ρευματοκλοπές

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα υπάρξουν, πέραν των πονικών, πειθαρχικά μέτρα. Προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που το διαπράττουν. Για «συνεργούς» ηλεκτρολόγους θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας.

Χρωματική επισήμανση

Όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν ένα διαφορετικό τιμολόγιο ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα μεταπέσουν αυτόματα στο «ειδικό κοινό τιμολόγιο». Αυτό θα έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν οι προμηθευτές όλο το 2024 και θα έχουν την υποχρέωση να το προσφέρουν και το 2025 για όσους το επιλέξουν.

Δεδομένου ότι το τιμολόγιο αυτό θα είναι κοινό για όλους τους προμηθευτές θα επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέξουν την εταιρεία που είναι φθηνότερη.

Τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική σήμανση: μπλε (σταθερά), πράσινο (ειδικό κοινό τιμολόγιο), κίτρινο (κυμαινόμενα) και τα πορτοκαλί (κοινωνικά).

Για το πρόγραμμα «Απόλλων» μίλησε η υφυπουργός, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Όπως είπε κάθε χρόνο δαπανώνται περίπου 400 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες της χώρας για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Άλλα 50 εκατ. Ευρώ δαπανώνται για τους δικαιούχους του ΚΟΤ Α.

Θα προωθήσουμε την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ για τις κάλυψη των παραπάνω δαπανών. Το πρόγραμμα θα καλύψει τις 13 περιφέρειες της χώρας όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ