Crash test: Ρεύμα, αέριο ή πετρέλαιο για να ζεσταθώ φέτος; Υπολογίστε με ένα κλικ

Crash test: Ρεύμα, αέριο ή πετρέλαιο για να ζεσταθώ φέτος; Υπολογίστε με ένα κλικ

Τα δεδομένα διαφοροποιούνται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε επίπεδο κόστους θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα.

Με το πετρέλαιο να έχει κάνει ντεμπούτο προχθές πέριξ των 1,40 ευρώ, αλλά με την επιδότηση που δίνουν τα διυλιστήρια στην αντλία, αλλά και το επίδομα που χορηγείται να οδηγούν την τιμή και λίγο χαμηλότερα,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς θα αγοράσετε 1.000 λίτρα πετρέλαιο με τιμή από 510 έως 1.210 ευρώ – Υπολογίστε

τα δεδομένα διαφοροποιούνται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε επίπεδο κόστους θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα. Ωστόσο οι αγορές είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες με αφορμή τον πόλεμο στη Μέση ανατολή, οπότε κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένο ότι θα κυλήσει έτσι η σεζόν.

Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι στο τέλος του χρόνου λήγει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και όλοι θα βαδίσουμε προς το άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι το ηλεκτρικό καλοριφέρ θα τινάξει τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό στον αέρα. Άλλο να θερμαίνεστε με μια ηλεκτρική σόμπα και άλλο με μια σύγχρονη αντλία θερμότητας. Η πρώτη θα σας αδειάσει το πορτοφόλι, η δεύτερη θα αναδειχθεί στην φθηνότερη λύση όσον αφορά στο κόστος χρήσης (αρκεί να αντέχει η τσέπη σας την μεγάλη επένδυση βεβαίως).

Για το φυσικό αέριο τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ στον αέρα, καθώς είναι ένα προϊόν, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια που η τιμή του είναι ασανσέρ. Για παράδειγμα, τα συμβόλαια φυσικού αερίου για τον μήνα Νοέμβριο την περασμένη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου εκτοξεύτηκαν στα επίπεδα των 55 ευρώ ανά MWh ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σημείο τριμήνου. Σύμφωνα με αναλυτές οι αυξήσεις κατά 53% σε σχέση με την τιμή των 36 ευρώ ανά MWh στις αρχές του μήνα αποδίδεται αφενός στις ανησυχίες της αγοράς για μία γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην αγορά του αργού πετρελαίου που ίσως συμπαρασύρει και το φυσικό αέριο αλλά και στη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Balticonnector.

Οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο οικονομικής ενημέρωσης και να δείτε το κόστος σε πραγματικούς όρους με βάση διαφορετικά σενάρια. Γιατί χρειάζεστε το εργαλείο; Διότι επιτρέπει την απευθείας σύγκριση ακόμη και στοιχείων που μοιάζουν εντελώς διαφορετικά. Για παράδειγμα, αγοράζουμε το αέριο σε κιλοβατώρες, το ρεύμα το ίδιο, αλλά το πετρέλαιο το αγοράζουμε σε λίτρα.

Πώς θα γίνει η σύγκριση. Με το εργαλείο γίνονται οι απαιτούμενες αναγωγές και βγαίνουν τα ασφαλή συμπεράσματα. Με την πρώτη ματιά θα βγάλετε το συμπέρασμα ότι η καλύτερη επιλογή που έχετε να κάνετε, είναι να θωρακίσετε ενεργειακά το σπίτι. Δείτε την κατανάλωση ανά τετραγωνικό μέτρο ενέργειας (θερμική κιλοβατώρα η μονάδα μέτρησης) για ένα σπίτι χωρίς μόνωση, και την αντίστοιχη αν έχουν γίνει οι απαιτούμενες επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ