Εισόδημα έως και 185 ευρώ τον μήνα από την… σκεπή και την ταράτσα

Εισόδημα έως και 185 ευρώ τον μήνα από την… σκεπή και την ταράτσα

Εισόδημα που να αντιστοιχεί σε ένα… ενοίκιο γκαρσονιέρας μπορεί να εξασφαλίσει όποιος διαθέτει χώρο στην ταράτσα ή στην στέγη για να εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό. Η μηνιαία εξοικονόμηση από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 185 ευρώ τον μήνα ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση ρεύματος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επένδυση που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αλλά και τόσο μεγαλύτερο θα είναι αντίστοιχα το οικονομικό όφελος.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με επιδότηση άνοιξε ενώ την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Για να αξιοποιήσετε το πλαίσιο που διαμορφώνεται θα πρέπει να κάνετε σωστό προγραμματισμό. Πρώτον διότι ο χώρος στην ταράτσα ή στην σκεπή δεν είναι απεριόριστος και δεύτερον διότι όσο καλύτερη η μελέτη τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το «εισόδημα» που θα εξασφαλίσετε. Ως «εισόδημα» δεν ορίζεται μόνο η είσπραξη αλλά και η περιστολή της δαπάνης. Μιας «ανελαστικής» δαπάνης καθώς μιλάμε για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, την θέρμανση και την ψύξη.

Πριν μπείτε στη διαδικασία να ανοίξετε την πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι ακόλουθες ενέργειες:

  1. Να μετρήσετε πολύ προσεκτικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση. Να λάβετε επίσης υπόψη ότι η τάση για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανοδική ανεξάρτητα από το τι συνέβη μέσα στην ενεργειακή κρίση. Αν ο αυτοκίνητο γίνει ηλεκτροκίνητο, αν η τιμή του πετρελαίου εκτοξευτεί, τότε η κατανάλωση του ρεύματος θα αυξηθεί.
  2. Να συνεργαστείτε με έναν ειδικό για να σας υπολογίσει τι… χωράει η ταράτσα ή το κεραμίδι. Το πρόγραμμα επιδοτήσεων καλύπτει φωτοβολταϊκά έως και 10,8 KW αλλά αυτά προϋποθέτουν ότι θα έχετε χώρο άνω των 50-60 τετραγωνικών. Αυτά τα 10,8 KWh παράγουν έως και 15.000 κιλοβατώρες τον χρόνο.

Χωρίς τον μηχανικό που θα κάνει τη μελέτη και θα σας δώσει και τα στοιχεία του, δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε στην υποβολή της αίτησης για την επιδότηση. Άρα, είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Αυτός θα σας ενημερώσει και για το ετήσιο όφελος που θα έχετε από την εγκατάσταση καθώς και για το ποσό που θα πρέπει να επενδύσετε. Το… εισόδημα που αφήνει ένα φωτοβολταϊκό σε ετήσια βάση (με τη μορφή της εξοικονόμησης δαπανών) εξαρτάται από την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και την μελλοντική πορεία των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Ούτε για το ένα μπορείτε να είστε σίγουρος ούτε για το άλλο. Άρα, για την εκτίμηση θα πρέπει να γίνουν ορισμένες παραδοχές. Αν υποτεθεί ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παραμείνει στα σημερινά επίπεδα (περίπου 0,16 λεπτά ανά κιλοβατώρα), τότε για κάθε ένα κιλοβάτ φωτοβολταϊκού που θα τοποθετείται θα μειώνετε τη δαπάνη του λογαριασμού κατά 224 ευρώ. Άρα για τη μέγιστη παραγωγική δυνατότητα των 10,8 KW η ετήσια εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει στα 2228 ευρώ ετησίως ή στα 185 ευρώ τον μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ