Θ. Σκυλακάκης: Πάμε στη δεύτερη φάση φοροελαφρύνσεων

Θ. Σκυλακάκης: Πάμε στη δεύτερη φάση φοροελαφρύνσεων

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σχετικά με Εισφορά Αλληλεγγύης, πρόγραμμα «Γέφυρα», ΕΝΦΙΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

Με τη μείωση της προκαταβολής και των εισφορών ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος και πάμε στη δεύτερη φάση φοροελαφρύνσεων που προσεγγίζουν την ευρύτερη οικονομία και θα απλώνονται σε περισσότερους τομείς, ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο φόρος πρέπει να μειωθεί στη χώρα, τόνισε, ενώ ερωτηθείς για τον σχεδιασμό του 2022, μίλησε για ένα μείγμα στη βάση του μόνιμου δημοσιονομικού χώρου και των άμεσων αναγκών της κοινωνίας.

Εισφορά Αλληλεγγύης, πρόγραμμα «Γέφυρα» και ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης ανέφερε ότι και το 2022 θα παραμείνει η προσωρινότητα του μέτρου, υπενθυμίζοντας ότι «η πανδημία έπληξε αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα ενώ στο δημόσιο υπήρξε σταθεροποίηση ενώ οι συνταξιούχοι πήραν και αναδρομικά».

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης για το πρόγραμμα «Γέφυρα», ενώ για τον ΕΝΦΙΑ απάντησε ότι υπάρχει πρόσθετος χώρος από αναπροσαρμογή που θα οδηγήσει σε μείωση συντελεστών όπως ήδη έχει ανακοινωθεί.

Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για αναθεώρηση προς το 4% του ρυθμού ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι αναμένονται τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο εξάμηνο.

«Η νέα έξοδος γίνεται γιατί χρειαζόμαστε καλύτερη δομή δημοσίου χρέους, ενώ στο μέλλον θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε αποπληρωμή ακριβών δανείων αφού δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια από κάθε άλλη στιγμή», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην επανέκδοση του 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα αλλά πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει εμπιστοσύνη από τις αγορές, πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι «το φθινόπωρο περιμένουμε έναρξη με έργα 1,4 δισ. και ενεργοποίηση επενδυτικών δανείων που θα μας φέρουν άλλα 5,4 δισ. πρόσθετη ρευστότητα.

Έχουμε 1,2 δισ. για θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που κατά την γνώμη μου είναι παρούσα στη χώρα με 4 φαινόμενα σε ένα χρόνο. Τον μεσογειακό κυκλώνα, τον παγετό, το χιόνι και τον πρωτοφανή καύσωνα».

Για τη μη υπουργοποίηση του Αποστολάκη

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την παρ' ολίγον υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Είναι λυπηρό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συναίνεση με την αντιπολίτευση, ούτε για το πιο απλό ή αυτονόητο μετά την τόσο μεγάλη αλλαγή στάσης, αφού αρχικά εμφανίστηκε ως αποστάτης και μίλησαν για εξαγορά ενώ μέσα σε δύο ώρες μίλησαν για άξιο στέλεχος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ