Διεθνής φορολογία: Αναγκαία η εξεύρεσης λύσης εντός του ΟΟΣΑ, λένε Γέλεν και Λεμέρ

Διεθνής φορολογία: Αναγκαία η εξεύρεσης λύσης εντός του ΟΟΣΑ, λένε Γέλεν και Λεμέρ


Περίπου 140 χώρες επιδιώκουν την ολοκλήρωση των συνομιλιών μέχρι τα μέσα του 2021 για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων σχετικά με το φόρο που μπορούν να επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στο διασυνοριακό εμπόριο

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συνομίλησε χθες, Δευτέρα, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ τονίζοντας τη σημασία της διμερούς συνεργασίας για την εξεύρεση μιας λύσης αναφορικά με τις επικείμενες συζητήσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη διεθνή φορολογία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

Στη διάρκεια της συζήτησης, η Γέλεν έδωσε έμφαση στην υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ, για μία δυναμική οικονομική ανάκαμψη και εξήγησε τα ευρύτερα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν για την υποστήριξη των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων στις ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

«Η υπουργός Οικονομικών εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της σε μέτρα προώθησης της παγκόσμιας ανάκαμψης μέσω πολύπλευρων μηχανισμών, αλλά και της παροχής υποστήριξης στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα», τονίστηκε στην ανακοίνωση.

Περίπου 140 χώρες επιδιώκουν την ολοκλήρωση των συνομιλιών μέχρι τα μέσα του 2021 για τον εκσυγχρονισμό των ξεπερασμένων κανόνων σχετικά με το φόρο που μπορούν να επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στο διασυνοριακό εμπόριο, αλλά και για τον καθορισμό ενός παγκόσμιου ελάχιστου ορίου στην επιβολή φόρου για τις εταιρικές κοινοπραξίες.

Η Γέλεν υπογράμμισε τη δέσμευσή της για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας μέσω του ΟΟΣΑ, ενώ θα συζητήσει το ζήτημα αυτό και με τους ομολόγους της στην ομάδα χωρών G20 κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ τον Ιανουάριο, απέφυγαν να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών στις ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων εισαγωγές γαλλικής σαμπάνιας, όπως και στα γαλλικά καλλυντικά, στις τσάντες χειρός, αλλά και σε άλλα γαλλικά προϊόντα. Η υλοποίηση της απειλής επιβολής δασμών θα είχε το χαρακτήρα αντιποίνων για την επιβολή φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών στη Γαλλία.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικής επιβολής των δασμών, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μία παγκόσμια λύση στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.

Η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Καθρίν Τάι δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το ίδιο ισχύει και για την απειλή επιβολής δασμών σε προϊόντα από την Αυστρία, τη Βρετανία, την Ινδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία, σε αντίποινα για την επιβολή φόρων στις ψηφιακές υπηρεσίες από τις αναφερόμενες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ