Δώρα και "ψαλίδια" στην απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Ποιοι θα χάσουν - ποιοι θα κερδίσουν

Δώρα και "ψαλίδια" στην απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Καλύτερη μεταχείριση για επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και μετά τις 18 Ιανουαρίου αλλά και "απαγορευτικά" για επαγγελματίες με μαγειρεμένα αποτελέσματα που έκαναν την αίτηση "καλοπίζοντας" τα οικονομικά τους δεδομένα για να πάρουν το 1000άτικο, αναμένεται να περιλαμβάνει η τελική απόφαση για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η δημοσίευσή της αναμένεται ακόμη και σήμερα ή μέσα στο Σαββατοκύριακο καθώς ο στόχος να ξεκινήσουν οι πληρωμές από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας παραμένει ζωντανός. 

Ειδική προσαρμογή της τελευταίας στιγμής στην 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής προωθεί το υπουργείο Οικονομικών ώστε να ενισχύσει περισσότερο τις επιχειρήσεις που παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές και μετά τις 18 Ιανουαρίου. Η απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι η προτεραιότητα τώρα για την κυβέρνηση είναι να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια και ότι «οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη». Το ποια θα είναι η πρόσθετη παροχή που θα ισχύσει για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες θα αποφασιστεί ενδεχομένως και εντός της ημέρας. Δεν αναμένεται να υπάρξει διαφοροποίηση όσον αφορά στο ποσοστό του «κουρέματος» (δηλαδή το 50% επί του ποσού που θα αποδοθεί θα είναι κοινό για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις) ωστόσο είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά στον υπολογισμό του ποσού που θα δικαιούται τελικώς η κάθε πληττόμενη επιχείρηση.

Εκτός όμως από τα δώρα προς τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, η απόφαση θα περιέχει και ψαλίδια για να αποκλειστούν οι επαγγελματίες που δεν έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση αλλά έκαναν αίτηση. Το -20% στον τζίρο, ενδέχεται να διαφοροποιηθεί για να κοπούν όσοι έφεραν τα οικονομικά τους αποτελέσματα ακριβώς σε αυτά τα επίπεδα. Ωστόσο, τα αποκαλυπτήρια του τελικού μαθηματικού τύπου θα γίνουν σήμερα.

Μετά την απόφαση για μηδενικό ενοίκιο και κατά τον μήνα Φεβρουάριο, στόχος είναι να δοθεί μια πρόσθετη βοήθεια στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές για αρκετές εβδομάδες ακόμη. Σε αυτή την κατηγορία, φαίνεται να ανήκουν η εστίαση, οι καφετέριες, τα γυμναστήρια, τα χιονοδρομικά κέντρα αλλά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που εξακολουθούν να μην έχουν έσοδα (ή να έχουν περιορισμένα έσοδα όπως συμβαίνει για την εστίαση που λειτουργεί αποκλειστικά με το delivery ή το take away. Με την πρόσθετη διευκόλυνση για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα καλυφθεί σημαντικό μέρος των απωλειών για την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα ενώ αντίστοιχη «διευκόλυνση» αναμένεται να ισχύσει και στην 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία και θα καλύψει τις ζημιές για το πρώτο δίμηνο του 2021.

Στην σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων με την κυβέρνηση, από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, το μόνο που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι είναι η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Στα πρακτορεία, απασχολούνται περίπου 20.000 εργαζόμενοι ενώ η επαναλειτουργία των πρακτορείων εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει και για την πληρωμή των λογαριασμών από ανθρώπους που συνωστίζονται στις τράπεζες καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Πάντως το σενάριο επαναλειτουργίας των πρακτορείων του ΟΠΑΠ που θα συζητηθεί σήμερα, προβλέπει πολύ αυστηρούς κανόνες: είσοδος ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός του καταστήματος ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο η επαναλειτουργία να επιτραπεί μόνο με ραντεβού. Να σημειωθεί πάντως ότι το ότι θα τεθεί το θέμα στην επιτροπή, δεν σημαίνει ότι θα αποφασιστεί και η επαναλειτουργία.

Για τα χιονοδρομικά κέντρα, το ενδεχόμενο άμεσου ανοίγματος απομακρύνεται καθώς χωρίς επιδημιολογικά δεδομένα για τις επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δεν υπάρχει δυνατότητα να ληφθεί μια απόφαση η οποία προϋποθέτει και το να επιτραπούν οι μετακινήσεις των πολιτών από νομό σε νομό. Σε αυτή τη φάση, κρίνεται πρώιμο το να επιτραπεί η μετακίνηση πολιτών από νομό σε νομό καθώς υπάρχει κίνδυνος αύξησης της διασποράς και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα ιχνηλάτησης πιθανών κρουσμάτων. Πάντως και για τα χιονοδρομικά το σενάριο επαναλειτουργίας –αν και όταν συζητηθεί προβλέπει ότι δεν θα λειτουργήσουν τα σαλέ σε κλειστούς χώρους-

Η συζήτηση για την επαναλειτουργία της εστίασης μετατίθεται για αρκετές εβδομάδες αργότερα. Μάλιστα, για το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων περί ανοίγματος μόνο σε εξωτερικούς χώρους, οι επαγγελματίες του κλάδου διατυπώνουν έντονο προβληματισμό καθώς μέσα στον χειμώνα δεν είναι διασφαλισμένο το αν η επαναλειτουργία θα έχει ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα ή όχι. Δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό να χαθεί και ολόκληρος ο Φεβρουάριος (και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο τζίρος της περιόδου της Αποκριάς) άνοιξε ήδη η συζήτηση για πρόσθετη ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα παραμείνουν κλειστές και τις επόμενες εβδομάδες.

Η προετοιμασία της τελικής απόφασης για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ήδη ολοκληρωθεί και μέσα στα επόμενα 24ωρα θα δημοσιευτεί η απόφαση. Θα υπάρξει μόνο μια απλή αίτηση από τις περίπου 730.000 επιχειρήσεις που θα προκύψει ότι πληρούν τα κριτήρια και ο στόχος είναι οι εκταμιεύσεις να ξεκινήσουν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ