Με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ τα νεογέννητα από το μαιευτήριο

Με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ τα νεογέννητα από το μαιευτήριο

Tο πρόγραμμα «μιας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση γεννήσεων ξεκινά σήμερα, με πιλοτική εφαρμογή σε 13 μαιευτήρια.

ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από το μαιευτήριο θα αποκτήσουν τα μωρά που θα γεννηθούν από σήμερα 17/2 και στο εξής, καθώς τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα για την ψηφιακή δήλωση γεννήσεων σε 13 μαιευτήρια της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας θέτουν σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα «μίας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων των παιδιών.

Πώς θα γίνεται η δήλωση από τους γονείς

Η δήλωση των γονέων θα γίνεται και θα ολοκληρώνεται με τα εξής βήματα:

Οι γονείς που από σήμερα αποκτούν παιδί θα πρέπει να προσέρχονται σε αρμόδια υπηρεσία που θα υπάρχει εντός των μαιευτηρίων. Εκεί θα ταυτοποιούν τα στοιχεία τους.
Τα δικαιολογητικά για τη ψηφιακή δήλωση της γέννησης του παιδιού θα αντλούνται από το «Μητρώο Πολιτών» .
Κατόπιν, η δήλωση θα αποστέλλεται online στο Ληξιαρχείο. Το Ληξιαρχείο -μέσω του Μητρώου Πολιτών- θα συντάσσει την οριστική ληξιαρχική πράξη γέννησης.
Αυτόματα, θα δίνονται στο νοεγέννητο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που θα αποτελεί τον «ενιαίο αριθμό πολίτη». ΗΔΙΚΑ και ΕΦΚΑ θα καλύπτουν ασφαλιστικά το παιδί και στο τέλος της διαδικασίας οι γονείς θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με sms είτε με e-mail σχετικά με την απόδοση του ΑΜΚΑ και την εγγραφή στο Ασφαλιστικό Ταμείο.
Σημειώνεται ότι ηλεκτρονικά θα γίνεται και η διαδικασία απόδοσης του επιδόματος γέννησης. Στο μαιευτήριο θα καταχωρείται το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού της μητέρας και η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τον ΟΠΕΚΑ για τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος γέννησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ