Μια προς μια οι ελαφρύνσεις που μας φέρνει ο νέος χρόνος

Ποιοι θα κερδίσουν και τι -Αυξήσεις καθαρών αποδοχών, είτε μέσω μείωσης φόρων είτε μέσω μείωσης ασφαλιστικών εισφορών

Μια προς μια οι ελαφρύνσεις που μας φέρνει ο νέος χρόνος

Δέκα και ένα (τουλάχιστον) μέτρα ελάφρυνσης περιλαμβάνει ο καζαμίας της επόμενης χρονιάς. Το νέο έτος φέρνει έμμεσες αυξήσεις μισθών λόγω συμπίεσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, λιγότερα έξοδα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με κέρδη άνω των 11.000 ευρώ λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, επίδομα 2000 ευρώ για όσους αποκτήσουν παιδί μέσα στο 2020 και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και στην εισφορά αλληλεγγύης για εκατομμύρια φορολογούμενους.

Φθηνότερη γίνεται η αγορά νεόδμητου ακινήτου λόγω παγώματος του ΦΠΑ στην οικοδομή ενώ σημαντική ελάφρυνση περιμένει τις επιχειρήσεις λόγω μείωσης φόρων και στα αδιανέμητα και στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων. Αυξήσεις θα υπάρξουν και για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους καθώς προωθούνται αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις αλλά και ένας νέος μόνιμος μηχανισμός ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων ο οποίος θα ενεργοποιηθεί προς το τέλος του χρόνου.

  1. Για όλες τις αγορές νεόδμητων ακινήτων, θα πάψει να επιβάλλεται ΦΠΑ 24% και οι αγοραστές θα πληρώνουν μόνο φόρο μεταβίβασης με συντελεστή 3%. Έτσι, η απόκτηση νεόδμητου ακινήτου (ή οποιουδήποτε ακινήτου έχει χτιστεί με άδεια μεταγενέστερη του 2006) θα γίνει πολύ πιο προσιτή.
  2. Όσοι αποκτήσουν παιδί με το που αλλάξει ο χρόνος, θα εξασφαλίσουν το νέο επίδομα γέννας των 2000 ευρώ. Θα δίδεται σε δύο δόσεις, μια με την γέννηση του παιδιού και μια δεύτερη με τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη γέννηση.
  3. Τον Ιανουάριο θα εφαρμοστεί η νέα φορολογική κλίμακα και θα μειώσει την παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
  4. Τον Φεβρουάριο θα έχει ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος ο οποίος θα φέρει αυξήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις. Πρώτον, θα ωφεληθούν οι έχοντες άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1300 ευρώ καθώς η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις των συγκεκριμένων συνταξιούχων έχει κριθεί αντισυνταγματική. Τα χρήματα θα επιστραφούν και μάλιστα αναδρομικά από τον Οκτώβριο. Επίσης, με την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 33 χρόνια προϋπηρεσίας, θα δοθούν αυξήσεις και στις κύριες συντάξεις όσων έχουν εργαστεί με ένσημα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
  5. Από το τέλος Φεβρουαρίου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πάψουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές βάσει του εισοδήματός τους και θα επιβαρύνονται μόνο με συγκεκριμένα ποσά της επιλογής τους. Το κατώτατο ποσό θα είναι 210 ευρώ ανά μήνα και όσοι εμφανίζουν φορολογητέα κέρδη άνω των 11.000 ευρώ ετησίως στην εφορία θα δουν μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με πέρυσι.
  6. Τον Ιούλιο, μειώνεται κατά 0,9% ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Κατά περίπου 0,45% θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και αυτό θα αποτελέσει αύξηση των καθαρών αποδοχών όλων των μισθωτών και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
  7. Ιούλιο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και ο φόρος θα είναι αισθητά μειωμένος περίπου κατά 34% σε σχέση με το εκκαθαριστικό του 2019 καθώς θα χρησιμοποιηθεί συντελεστής 24% αντί για 29% που χρησιμοποιήθηκε στην φετινή εκκαθάριση.
  8. Όσες γενικές συνελεύσεις επιχειρήσεων αποφασίσουν να προχωρήσουν σε διανομή κερδών υπό μορφή μερίσματος μέσα στο 2020, θα έχουν τη μισή φορολογική επιβάρυνση καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 5% αντί για 10%.
  9. Τον Αύγουστο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Θα είναι μειωμένα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες καθώς θα ενεργοποιηθεί η πρόσθετη έκπτωση του 8%. Ειδικά για τις μικρές περιουσίες έως 60-80.000 ευρώ, η συνολική έκτπωση που θα γίνεται επί του ΕΝΦΙΑ, θα φτάνει ακόμη και στο 40-45% από 30% που είναι σήμερα.
  10. Η ενεργοποίηση της νέας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης θα φέρει νέες αυξήσεις καθαρών αποδοχών για όσους έχουν αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ ετησίως. Περισσότερο θα ωφεληθούν οι έχοντες αποδοχές από 12 έως και 20.000 ευρώ καθώς γι’ αυτούς ενδέχεται να υπάρξει ακόμη και μηδενισμός των ασφαλιστικών εισφορών.
  11. Προς το τέλος του χρόνου αναμένεται να δοθεί η μόνιμη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Θα χρηματοδοτηθεί με μέρος από το κονδύλι των 900 εκατ. ευρώ που έχει ήδη δεσμεύσει η κυβέρνηση από τον προϋπολογισμό του 2020. Με το κονδύλι αυτό θα χρηματοδοτηθούν και οι αυξήσεις που προγραμματίζονται μέσα στην επόμενη χρονιά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ