Τα οκτώ «φορο-μέτρα» που βρίσκονται προ των πυλών
Αλλαγές σε τέλη κυκλοφορίας – βελτιωτικές κινήσεις στην πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – τέλος ο ΦΠΑ σε οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας – Φορολογικές εκπτώσεις για τις επισκευές ακινήτων

Οκτώ φορολογικά μέτρα που αγγίζουν εκατομμύρια φορολογούμενους επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών. Τα μέτρα θα νομοθετηθούν μέσα στο τρέχον έτος και θα βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2020. Αφορούν σχεδόν το σύνολο των πολιτών καθώς αγγίζουν ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, φορολογούμενους που αποκτούν ληξιπρόθεσμα χρέη από εδώ και στο εξής, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και συναλλασσόμενους με κάρτες ή μέσω internet.
- Πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Οι αλλαγές που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα ισχύσουν από την 1/1/2019 ανεξάρτητα από το αν θα δοθεί ή όχι παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αυξήσει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων (από τις 12 που είναι σήμερα ή τις 24 για υποχρεώσεις από έκτακτους φόρους όπως ο φόρος κληρονομιάς) αλλά θα πρέπει να πείσει και τους εκπροσώπους των θεσμών. Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση από τις 16 Σεπτεμβρίου οπότε και αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Οι δανειστές θέλουν, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων, να θεσπιστούν κριτήρια υπαγωγής και στην πάγια ρύθμιση κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Με το ισχύον καθεστώς, στην πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλοι ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και το διαθέσιμο υπόλοιπο του τραπεζικού τους λογαριασμού. Αυτό έχει οδηγήσει στο φαινόμενο να εντάσσονται στη ρύθμιση ακόμη και φορολογούμενοι χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές καταφέρνοντας να μεταθέσουν φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς για την επόμενη. Για παράδειγμα, φορολογούμενος στον οποίο βεβαιώθηκαν 5000 ευρώ από φόρο εισοδήματος τον Ιούλιο, μπορούσε να εξασφαλίσει 12 δόσεις (με επιτόκιο 5,05%) και να πληρώσει τη μισή οφειλή φέτος και την υπόλοιπη μισή μέσα στο 2020 χωρίς ουσιαστική οικονομική συνέπεια ή επιβάρυνση.
- Τέλη κυκλοφορίας: Η υποχρέωση καθιέρωσης νέας κλίμακας υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας του 2020 πηγάζει από την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Για όσα αυτοκίνητα θα αποκτηθούν μετά την 1ηΣεπτεμβρίου, θα ισχύσουν νέα πρότυπα υπολογισμού των αερίων ρύπων που εκπέμπουν τα ΙΧ. Θεωρείται δεδομένο ότι τα νούμερα που θα αναγράφονται στα ΙΧ από την 01/09 θα είναι υψηλότερα. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να θεσπίσει μια καινούργια κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για όσα αυτοκίνητα αποκτηθούν από τον Σεπτέμβριο προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις για όσους θα αγοράσουν καινούργιο όχημα. Έτσι, θα υπάρχει μια ακόμη «κομβική» ημερομηνία για τους οδηγούς μετά την 1η Νοεμβρίου του 2010 (σ.σ τα ΙΧ χωρίστηκαν τότε σε αυτά που επιβαρύνονται με τα τέλη βάση κυβισμού και σε αυτά που επιβαρύνονται με τέλη βάσει ρύπων).
- Φόρος υπεραξίας ακινήτων:Η αναστολή επιβολής του φόρου για μια 3ετία είναι ένα ανέξοδο δημοσιονομικό μέτρο καθώς τα τελευταία χρόνια απλώς αναβάλλεται κάθε Δεκέμβριο η επιβολή του φόρου. Το ζητούμενο είναι τώρα η αναστολή να ισχύσει για τουλάχιστον μια 3ετία ώστε όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητο για επενδυτικούς λόγους να μην ζουν με την αμφιβολία της συγκεκριμένης επιβάρυνσης.
- ΦΠΑ στην οικοδομή:Η ακύρωση του φόρου επίσης δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος καθώς το μέτρο δεν έχει αποδώσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση όλα αυτά τα χρόνια. Για όσους δραστηριοποιούνται όμως στον χώρο της οικοδομής, θα είναι ένα ουσιαστικό μέτρο καθώς θα μπορούν και πάλι να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικών αδειών χωρίς την αγωνία αν θα βρουν αγοραστές που θα αποκτήσουν τα ακίνητα ως πρώτη κατοικία, συναλλαγή η οποία ούτως ή άλλως απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ ήδη από το 2006 οπότε θεσπίστηκε το συγκεκριμένο μέτρο.
- Υποχρεωτικές συναλλαγές μέσω τραπεζών:Τα όρια των απαιτούμενων συναλλαγών για τη διασφάλιση της έκπτωσης φόρου και την αποφυγή προστίμου θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθούν. Αφενός διότι το μέτρο υπάρχει στο προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης και αφετέρου διότι τα σημερινά όρια έχουν ξεπεραστεί ήδη από τις εξελίξεις στην αγορά. Στην πράξη, τα σημερινά όρια δεν είναι «πιεστικά» παρά για ελάχιστους φορολογούμενους ανά την Επικράτεια. Οι συναλλαγές που καταγράφει η εφορία (και τα οποία αποκαλύπτονται λόγω της φορολοταρίας) ξεπερνούν πλέον τα 30 δις. ευρώ και φτάνουν να αντιστοιχούν περίπου στο 40% των δηλωθέντων εισοδημάτων. Ωστόσο, η εφορία δεν ζητά παρά το 10-15% των δηλωθέντων εισοδημάτων για να μην κόψει πρόστιμο και μάλιστα εξαιρώντας πολυπληθέστατες κατηγορίες φορολογουμένων όπως είναι οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.
- Πληρωμές επιχειρήσεων με μετρητά:Το όριο των 500 ευρώ που ισχύει σήμερα θα μειωθεί ως μέτρο περαιτέρω τόνωσης των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και ενόψει της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων.
- Έκπτωση φόρου για τις επισκευές ακινήτων: το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων από την 1/1/2020 και δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020 καθώς η έκπτωση θα δοθεί με το εκκαθαριστικό του 2021. Αντίθετα, το νέο έτος μπορεί να προκύψει και οικονομικό όφελος καθώς η έκπτωση του 40% αναμένεται να οδηγήσει στην έκδοση περισσότερων τιμολογίων στον χώρο της οικοδομής.
- Ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων: Οι αλλαγές που απαιτούνται για να προχωρήσει το μέτρο, θα προχωρήσουν μέσα στη χρονιά μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης η οποία έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο. Τουλάχιστον, αυτό το χρονοδιάγραμμα είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών κατά την επίσημη παρουσίαση του μέτρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φορολογικές δηλώσεις: Πιέζουν για ολιγοήμερη παράταση οι λογιστές -Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις
Έχουν υποβληθεί πάνω από 6,1 εκατ.
Ηλεκτρονικά από σήμερα οι δηλώσεις εισοδήματος από κληρονόμους
Πότε και πώς δηλώνονται τα εισοδήματα αποβιωσάντων
Ξεκινούν οι έλεγχοι για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή - Πάνω από 930 φυσικά πρόσωπα στο στόχαστρο
Το πρώτο πεντάμηνο του 2025, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σε…
Φορολογικοί έλεγχοι την καλοκαιρινή σεζόν με σύγχρονη τεχνολογία και αυστηρές ποινές για παραβάτες
Φορολογικοί έλεγχοι σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραλίες
Φορολογικές δηλώσεις – Έχει υποβληθεί το 86%, χρεωστικό εκκαθαριστικό για το 33%
Λήξη χρόνου στις 15 Ιουλίου
Δηλώσεις ΦΠΑ για επιχειρήσεις: Για ποιες κατηγορίες αλλάζει ο χρόνος υποβολής
Η θέσπιση της μηνιαίας υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Σφίγγει ο κλοιός για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – Στη δημοσιότητα νέος κατάλογος από την ΑΑΔΕ
Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ καταγράφουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τα…
Νέος τελωνειακός κώδικας – Τι αλλάζει σε ενοίκια, πρόστιμα και φόρους
Δεκαπλασιασμός προστίμων για διακίνηση αγαθών χωρίς παραστατικά
«Ημέρα φορολογικής ελευθερίας» – Δουλεύουμε 175 ημέρες το χρόνο για φόρους και εισφορές
Η φορολογική εικόνα δείχνει μικρή βελτίωση στο μίγμα εσόδων
Φορολογικές δηλώσεις: Με επιστροφή φόρου ή μηδενικό το 67,5% των εκκαθαριστικών
Από τα στατιστικά στοιχεία διαπιστώνεται ότι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ολοκληρώνουν τη διαδικασία υποβολής των…
Στην τελική ευθεία οι φορολογικές δηλώσεις - Επτά στους δέκα ήδη υπέβαλαν
Τεχνολογία αιχμής στον έλεγχο της φοροδιαφυγής
Τίτλοι τέλους για το ΣΔΟΕ - Ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕ - Ενισχύονται οι φορολογικοί έλεγχοι
Η διάταξη θα συμπεριληφθεί στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τον νέο Τελωνειακό Κώδικα
10/07/2025 11:33
Εθνική: Πρόταση για εξαγορά δύο ομολόγων - Έκδοση νέας σειράς ομολογιών υψηλής εξασφάλισης MREL
10/07/2025 11:30
Jefferies: Τιμή στόχος τα 3,80 ευρώ για την Alpha Bank με περιθώριο ανόδου και ελκυστική απόδοση
10/07/2025 11:00
Credia Bank: Το όνομα του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα μετά τη συγχώνευση Attica Bank με Παγκρήτια
10/07/2025 10:40
ΕΛΕΤΑΕΝ: Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης για την αιολική ενέργεια στο α’ εξάμηνο του 2025
10/07/2025 10:26