Όλες οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα από το βήμα του Economist

Όλες οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Μείωση του επιτοκίου από το επίπεδο του 5% που προβλέπεται σήμερα, μείωση του ύψους της ελάχιστης δόσης από τα 50 ευρώ και διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης των επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 120 δόσεων προφανώς μέσα από την αύξηση του ορίου των δύο εκατομμυρίων ευρώ στον κύκλο εργασιών, θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Αύγουστο. Η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη συμμετοχή η οποία προς το παρόν –λόγω και της αναμονής των αλλαγών- κινείται σε μέτρια επίπεδα.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομίας στο συνέδριο του Economist έχει ως εξής:

«Θα επιδιωχθεί η βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών στην εφορία, με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση».

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης:

  1. Να μειωθεί η ελάχιστη δόση από το επίπεδο των 50 ευρώ ακόμη και στα 30 ευρώ ώστε να αυξηθεί ο μέγιστος αριθμός δόσεων για χιλιάδες οφειλέτες
  2. Να μειωθεί το επιτόκιο από το 5% που είναι σήμερα ακόμη και στο 3%. Με επιτόκιο επιβαρύνονται σήμερα οι επιχειρήσεις αλλά και οι οφειλέτες με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ που χρωστούν περισσότερα από 3.000 ευρώ.
  3. Να αυξηθεί το όριο των δύο εκατομμυρίων ευρώ που εξαιρεί τις επιχειρήσεις από τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ