Διαπραγματεύσεις για τον ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου

Διαπραγματεύσεις για τον ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου

Την παράταση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου διαπραγματεύεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης ης διαπραγμάτευσης, η νομοθετική ρύθμιση για την παράταση θα περιλαμβάνεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί και θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι τέλος του έτους.

Βάσει της νομοθετικής ρύθμισης στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος οι συντελεστές του ΦΠΑ θα εξακολουθούν να ανέρχονται σε 5%, 9% και 17%.

Αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, από την Πρωτοχρονιά, θα αυξηθούν από 5% σε 6%, από 9% σε 13% και από 17% σε 24% οι συντελεστές ΦΠΑ, φέρνοντας «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε αγαθά κι υπηρεσίες για τους κατοίκους των νησιών.

Σήμερα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, αγαθά και υπηρεσίες επιβαρύνονται με τους εξής συντελεστές:

  • Συντελεστής ΦΠΑ 5% για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
  • Συντελεστής ΦΠΑ 9% για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
  • Συντελεστής ΦΠΑ 17% σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ