Φόρος 45% στα αναδρομικά του συνταξιούχου – Φόρος 20% στα αναδρομικά του… στρατηγού

Δύο μέτρα και σταθμά από την κυβέρνηση – Άκρως προεκλογικό και «πανάκριβο» το μέτρο της αυτοτελούς φορολόγησης των ειδικών μισθολογίων

Φόρος 45% στα αναδρομικά του συνταξιούχου – Φόρος 20% στα αναδρομικά του… στρατηγού

Αυτή και αν είναι ταξική μεροληψία. Πέρυσι, για τα αναδρομικά ψίχουλα που μοιράστηκαν στους συνταξιούχους, ξεκίνησε μια τεράστια ταλαιπωρία υποβολής αναδρομικών φορολογικών δηλώσεων ακόμη και για τέσσερα ή πέντε χρόνια πίσω.

Και τώρα που το δημόσιο επιστρέφει 1,4 δις. ευρώ σε 300.000 δημοσίους υπαλλήλους –κατά κύριο λόγο ένστολους- η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση μόνο και μόνο με την παρακράτηση του 20%. Δηλαδή, ο συνταξιούχος που πήρε τα 500 ευρώ το 2017, κλήθηκε να φορολογηθεί γι’ αυτό το ποσό με συντελεστή που φτάνει και στο 45% (ανάλογα με το ύψος των υπόλοιπων εισοδημάτων) ενώ ο συνταγματάρχης και ο στρατηγός για τα αναδρομικά των 15.000 ή των 20.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 20%, χαμηλότερο και από τον κατώτερο συντελεστή της φορολογικής κλίμακας.

Οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν τα αναδρομικά των 300 εκατ. ευρώ πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ακόμη τρέχουν για να τα δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση ενώ αν δεν κάνουν μέχρι το τέλος του χρόνου τη σχετική τροποποιητική δήλωση, θα πληρώσουν και πρόστιμο 100 ευρώ πέραν του φόρου που μπορεί να προκύψει. Τα ποσά που αντιστοιχούν στο 2016 –και τα οποία πρέπει να εμφανιστούν στην ηλεκτρονική φορολογική δήλωση- θα προστεθούν στα υπόλοιπα εισοδήματα του 2016 κάτι που σημαίνει ότι θα πληρωθεί και πρόσθετος φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης.

Οι ένστολοι και τα ειδικά μισθολόγια δεν θα πουν σε αυτή τη διαδικασία. Τα εισοδήματα που θα εισπράξουν μέσα στις επόμενες ημέρες, θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά απλώς θα δηλωθούν στη δήλωση του 2019 για την καταπολέμηση των τεκμηρίων με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

Το πόσο θα κοστίσει αυτό το προεκλογικό δώρο, θα το μάθουμε μόλις κατατεθεί η νομοθετική διάταξη στη Βουλή. Πρόκειται όμως για ένα πολύ μεγάλο ποσό καθώς όλοι θα κερδίσουν φόρους. Από 4,5% έως έως και 30% επί του ύψους των αναδρομικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ