Κατασχέσεις και φόροι «ροκανίζουν» τις καταθέσεις - Τι πρέπει να κάνετε

Οι φόροι έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμού

Κατασχέσεις και φόροι «ροκανίζουν» τις καταθέσεις - Τι πρέπει να κάνετε

Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και το κύμα κατασχέσεων «τρώνε» και τις λιγοστές καταθέσεις που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά στις τράπεζες.

Οι εκροές που παρατηρούνται δεν δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στις τράπεζες, καθώς δεν συνδέονται με κάποιον ουσιαστικό λόγο αποσταθεροποίησης της οικονομίας.

Αντίθετα, αποδίδονται στις δυσβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις που υποχρεούνται να καταβάλλουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων τους τελευταίους μήνες του έτους, αλλά και ένα γενικότερο φόβο που έχει να κάνει με τις κατασχέσεις λογαριασμών για όσους χρωστούν κυρίως στο Δημόσιο.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία οι καταθέσεις των ιδιωτών εμφανίζονται μειωμένες κατά 346 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, καθώς οι καταθέτες κατανάλωσαν σημαντικά ποσά για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων.

Αρνητική κατά 1,9% παρέμεινε η χρηματοπιστωτική επέκταση τον ίδιο μήνα, καθώς τα δάνεια που χορηγήθηκαν ήταν λιγότερα από εκείνα του Σεπτεμβρίου.

Η μηνιαία ροή των καταθέσεων των επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 289 εκατ. ευρώ, ενώ των νοικοκυριών μειώθηκε 56 εκατ. ευρώ.

Οι φόροι έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και τα υπερπλεονάσματα για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Και μέσα σε όλα αυτά η εφορία «αγριεύει» καθώς είναι στην τελική ευθεία και το σύστημα των αυτόματων κατασχέσεων, που θα παρακολουθεί χρέη και καταθέσεις των οφειλετών.

Ωστόσο, υπάρχουν όρια και ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν μπορεί να κατάσχει η εφορία.

Το αποτελεσματικότερο μέτρο προστασίας από τις κατασχέσεις είναι η πληρωμή ή η ρύθμιση σε 12 ή 24 δόσεις των ποσών που έχουν βεβαιωθεί. Πέραν αυτών, στις περιπτώσεις που υπάρχει αδυναμία πληρωμής ακόμη και των δόσεων, οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν, ότι δεν κατάσχονται τα πάντα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Κατ΄ αρχήν, πρέπει να δηλώσουν, έναν λογαριασμό ο οποίος θα είναι ακατάσχετος. Από αυτόν η Εφορία, δεν θα μπορεί να κατασχέσει ποσά, αν το υπόλοιπό τους είναι μέχρι 1.250 ευρώ.

Αν μάλιστα είναι κοινός λογαριασμός το υπόλοιπο των 1.250 ευρώ, πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Δηλαδή αν είναι δύο οι συνδικαιούχοι το ακατάσχετο ποσό φτάνει σε 2.500 ευρώ και σε 3.750 ευρώ αν είναι τρείς κ.ο.κ.

Όμως πρέπει να δηλώσουν τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο όλοι οι συνδικαιούχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ