Αυτή η Παρασκευή θα είναι πραγματικά... "black" - Τι πρέπει να πληρώσουμε μέσα στην εβδομάδα

Ακόμη και στα 4 δισ. ευρώ φτάνουν οι υποχρεώσεις του μήνα που είναι ένας από τους δυσκολότερους της φετινής χρονιάς

Αυτή η Παρασκευή θα είναι πραγματικά... "black" - Τι πρέπει να πληρώσουμε μέσα στην εβδομάδα

Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους φορολογούμενους την ώρα που τα εισοδήματά τους έχουν περιοριστεί δραστικά και η ανεργία ανέρχεται στο 19%.

 

Ο χρόνος για την πληρωμή της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος για το 2018 αλλά και για την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος μέτρα αντίστροφα.

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει βάρος στον ΕΝΦΙΑ γιατί είναι ένας από τους φόρους που πληρώνουν κατά προτεραιότητα τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις. Οι άλλοι δύο φόροι με υψηλή εισπραξιμότητα είναι ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.

Οι φόροι

Αναλυτικότερα:

  • Φόρος εισοδήματος: Μέχρι την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου του 2018 θα πρέπει τα φυσικά πρόσωπα να εξοφλήσουν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος.
  • ΕΝΦΙΑ: Μέχρι την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου του 2018 θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να εξοφλήσουν την τρίτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ για το 2018 τον καταβάλουν σε πέντε δόσεις (28 Σεπτεμβρίου, 31 Οκτωβρίου, 30 Νοεμβρίου, 31 Δεκεμβρίου και 31 Ιανουαρίου).

Τα «χτυπήματα» της εφορίας είναι απανωτά. Οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις παραπάνω φορολογικές υποχρεώσεις έχουν στη διάθεσή τους διάφορες επιλογές προκειμένου να αποφύγουν την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις.

Στο top 5 η Ελλάδα στους φόρους

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, στους φόρους ακινήτων η Ελλάδα έρχεται τέταρτη στην Ε.Ε., μετά από χώρες με πολύ ακριβές αγορές ακινήτων. Η Ελλάδα συγκεντρώνει 3,2% του ΑΕΠ στους φόρους ακίνητης περιουσίας. Πρώτη είναι η Γαλλία με 4,7% του ΑΕΠ και ακολουθούν η Βρετανία με 4,3% και το Βέλγιο με 3,6%.

Στους επαναλαμβανόμενους φόρους η Ελλάδα έρχεται τρίτη με ποσοστό 2,8% του ΑΕΠ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 3,3% του ΑΕΠ και ακολουθεί η Βρετανία με 3,1%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ