Μελετούν «μαχαίρι» στα μετρητά - Τι εξετάζεται

Μελετούν «μαχαίρι» στα μετρητά - Τι εξετάζεται

Σειρά σεναρίων για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο του περιορισμού του ορίου συναλλαγής με μετρητά θα λειτουργήσει και ως αντίμετρο στον κίνδυνο έξαρσης της φοροδιαφυγής που πιθανώς να προκληθεί από την κατάργηση του ορίου αναλήψεως από τα ΑΤΜ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται ο περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές των πολιτών με τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα να μειωθεί το όριο των 500 ευρώ σε 400 ή 300 ευρώ ανά συναλλαγή.

Οι σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει:

 • Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.
 • Μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογούμενων με τα καταστήματα λιανικής πώλησης από τα 500 ευρώ στα 400 ή 300 ευρώ.
 • Αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών με κάρτα προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα σημερινά όρια θεωρούνται πολύ χαμηλά και "πιάνονται" από τους μισθωτούς και συνταξιούχους μέσα στο πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο κάθε έτους. Ειδικότερα, εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών με κάρτα να αυξηθεί:
  - στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήμερα).
  - στο 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)
  - στο 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήμερα).
 • Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS
 • Δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων online μέσω Διαδικτύου με την Εφορία, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή. Το σύστημα θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, στις οποίες δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς.

Τα πρόστιμα

Με πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ απειλούνται οι επαγγελματίες που δεν θα δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στην Εφορία έως τις 12 Δεκεμβρίου 2018.

Επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς συναλλαγές με μετρητά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ