Δεδομένη η παράταση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων - Ζητούνται μέτρα ανακούφισης

Με 550 χιλιάδες δηλώσεις να εκκρεμούν και την Ελλάδα να παρακολουθεί άφωνη την καταστροφή στην Αττική, το μόνο που μένει είναι οι επίσημες ανακοινώσεις  για παράταση– Εκκλήσεις για παράταση και στην προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης

Δεδομένη η παράταση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων - Ζητούνται μέτρα ανακούφισης

Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θεωρούνταν από χθες δεδομένη. Η καταστροφική πυρκαγιά όμως δημιουργεί νέα δεδομένα. Μέχρι την Πέμπτη που εκπνέει η προθεσμία, η Αττική δεν θα έχει καν κηδέψει τους νεκρούς της ούτε θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών.

Έτσι, το ζητούμενο είναι μια τροπολογία ή μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση και της προθεσμίας πληρωμής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Δεδομένου ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να πληρωθούν πάνω από δύο δις. ευρώ –σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ β’ τριμήνου- είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τα εκατομμύρια των φορολογουμένων θα έχουν την ψυχολογία να ανταποκριθούν.

Χθες, ημέρα κατά την οποία δεν είχε γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής, υποβλήθηκαν περίπου 100 χιλιάδες δηλώσεις. Ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, έχει φτάσει στα 5,73 εκατομμύρια έναντι περίπου 6,275 εκατομμυρίων που είχαν υποβληθεί πέρυσι. Δηλαδή, εκκρεμούν περίπου 545 χιλιάδες δηλώσεις. Το ποσό που έχει βεβαιωθεί φτάνει στα 2,712 δις. ευρώ έναντι 3,874 δις. ευρώ πέρυσι. Δηλαδή, υπάρχει διαφορά 1,162 δις. ευρώ σε σχέση με πέρυσι γεγονός που από μόνο του προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο.

Mέτρα ζητούν οι έμποροι

Τη λήψη άμεσων μέτρων ζητάει η ΕΣΕΕ από την Πολιτεία για την ανακούφιση των κατοίκων και των νοικοκυριών της Αττικής. Σε σχετική επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας απευθύνουν σειρά αιτημάτων. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Κυρία/Κύριε Υπουργέ,

Οι πληγές που προκάλεσαν οι χθεσινές φονικές πυρκαγιές στις δύο άκρες της Αττικής, με πρώτη την απώλεια ανθρώπινων ζωών, θα κάνουν καιρό να επουλωθούν. Στις περιοχές αυτές, ο κοινωνικός ιστός έχει διαλυθεί, οι κάτοικοι θρηνούν τους νεκρούς τους αλλά επίσης έχουν χάσει τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους, ένα πρόβλημα το οποίο θα κυριαρχήσει αύριο, που θα έχουμε μετρήσει τις απώλειές μας. Ειδικά σε ότι αφορά τις τοπικές αγορές και τις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, δεν μιλούμε πλέον για καθίζηση αλλά για ολοκληρωμένη απώλεια και πραγματική καταστροφή.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι άμεσα και για όλους τους πολίτες και κατοίκους των πληγεισών περιοχών, θα πρέπει να ισχύσουν τα εξής μέτρα, με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον 6 μηνών:

 • Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος, των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.
 • Αναστολή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες όλων των κατεστραμμένων ακινήτων.
 • Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
 • Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ.
 • Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.
 • Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
 • Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.
 • Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.
 • Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
 • Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET με ειδικό πρόγραμμα για τις πληγείσες περιοχές που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση για τις εκάστοτε δοκιμαζόμενες περιοχές, αλλά και μπροστά στην απόλυτη ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι προτάσεις μας αυτές για τους πολίτες και τις οικογένειές τους που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την αυτόματη άμεση ισχύ των ως άνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές κοινωνίες και να ξεπεράσουν το σοκ της καταστροφής. Παράλληλα, ζητάμε, στο μέτρο του δυνατού, την συντόμευση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την απαιτούμενη από τον νόμο καταγραφή των ζημιών και την απόδοση της οποιασδήποτε αποζημίωσης αναλογεί προς τους συνανθρώπους μας της Αττικής, για τους οποίους σήμερα ξεκίνησε μια ζοφερή ημέρα.»

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:

«Είναι συγκλονιστικό να χάνονται με τέτοιο τρόπο ανθρώπινες ζωές εν έτη 2018. Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής θλίβουν κάθε Έλληνα πολίτη.

Ο εμπορικός κόσμος της χώρας εκφράζει το δέος και το πένθος του μπροστά στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία που ζούμε και πρέπει επιτέλους συλλογικά και συντονισμένα να δράσουμε ως κοινωνία, ώστε τέτοιες εικόνες ντροπής για τον 21ο αιώνα της χώρας μας να μην επαναληφθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ