«Καίνε» οι νέες αντικειμενικές: Υψηλοί φόροι περιμένουν τους ιδιοκτήτες

Τα φορολογικά χτυπήματα στην αγορά ακινήτων είναι αλλεπάλληλα

«Καίνε» οι νέες αντικειμενικές: Υψηλοί φόροι περιμένουν τους ιδιοκτήτες

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων πρόκειται να έρθουν αντιμέτωποι με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών εκτινάσσει στα ύψη το φόρο μεταβίβασης με αποτέλεσμα να καταστεί ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση η αγοραπωλησία ενός ακινήτου.

Η πρώτη φορο- κεραμίδα έρχεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το Σεπτέμβριο όταν σχεδόν 1.000.000 φορολογούμενοι θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να έχει φουσκώσει ακόμη και πάνω από 200 ευρώ. Η δεύτερη φορο – κεραμίδα για τους φορολογουμένους θα έρθει την Πρωτοχρονιά του 2019 με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν για τον υπολογισμό όλων των υπόλοιπων φόρων που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία.

Στις περιοχές όπου οι νέες τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα θα προκληθεί ένα απίστευτο ντόμινο επιβαρύνσεων σε φόρους και τέλη.

Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνουν ακριβότερες, με τον φόρο μεταβίβασης να εκτοξεύεται ακόμη και κατά 50%, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι αυξημένο, ενώ ακόμη πιο τσουχτερό θα γίνει το τεκμήριο για τις κατοικίες.

Να σημειωθεί πως οι φόροι για τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους θα υπολογιστούν με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας αλλά και σε «μεσαία» προάστια του Λεκανοπεδίου, όπως ο Άλιμος, η Καλλιθέα, τα Βριλήσσια, ακόμη και στην Κερατέα θα δουν τον φόρο μεταβίβασης να εκτινάσσεται στα ύψη. Η αγορά ακινήτων στην καρδιά της Αθήνας, όπου κυριαρχεί η μόδα του Airbnb, θα είναι ακριβότερη το 2019, με τον φόρο μεταβίβασης να αυξάνεται ακόμη και πάνω από 30%.

Για παράδειγμα, η αντικειμενική αξία ενός διαμερίσματος 100 τ.μ., 25ετίας, στην Καλλιθέα που ανέρχεται σήμερα στα 61.425 ευρώ, με την αύξηση της τιμής ζώνης αυξάνεται στα 90.675 ευρώ. Αν κάποιος προχωρήσει σήμερα στην αγορά του συγκεκριμένου διαμερίσματος θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης 1.842,75 ευρώ. Εάν αναβάλει την αγορά για το 2019 τότε ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει εκτοξεύεται στα 2.720,25 ευρώ, αύξηση 47,63%.

Να σημειωθεί πως βάσει του συμπληρωματικού Μνημονίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου του 2019 θα γίνει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων, ενώ μία ακόμη αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, ώστε αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές τιμές, θα γίνει το 2020.

Ενδεικτικά, οι 20 φόροι που προσδιορίζονται από τις αντικειμενικές είναι οι εξής:

-Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

-Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας με αφορολόγητο ποσό 300.000 ευρώ.

-Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

-Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιρειών.

-Φόροι - τέλη κατά τη μεταβίβαση ακινήτων από επαχθή αιτία.

-Φ.Π.Α. στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή.

-Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων.

-Φόρος Χρησικτησίας Ακινήτων.

-Φόρος Ανταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων).

-Φόρος Διανομής Ακινήτων.

-Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων.

-Τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών (σύνταξη –μεταγρ. συμβολαίων).

-Πρόσθετο Τέλος Μεταγραφής Συμβολαίων.

-Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων.

-Φόρος Δωρεάς ακινήτων.

-Τέλος Εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

-Πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων.

-Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

-Εισφορές σε γη & χρήμα για ένταξη σε σχ. Πόλεων (Ν.1337/83).

-Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης κατοικίας - επαγγελματικής στέγης.

-Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α'+ β' κατοικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ