Σε ποια νησιά καταργείται ο χαμηλός ΦΠΑ

Σε ποια νησιά καταργείται ο χαμηλός ΦΠΑ

 

 

Κατάργηση των εκπτώσεων του ΦΠΑ που έχουν απομείνει ακόμη σε ορισμένα νησιά έως το τέλος του επόμενου μήνα, προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου 2018 θα επιβληθούν σε άλλα 5 νησιά, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, οι αυξημένοι συντελεστές.

Συγκεκριμένα οι συντελεστές ΦΠΑ, στα εν λόγω νησιά, αυξάνονται από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%, καθώς έως το τέλος Ιουνίου 2018 πρέπει να καταργηθούν οι εκπτώσεις από 17%- 30% στους συντελεστές υπολογισμού του ΦΠΑ.

Ειδικότερα θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο ΦΠΑ για φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, περιοδικά εφημερίδες. Από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα γαλακτοκομικά λαχανικά βρώσιμα φρούτα, δημητριακά, άμυλα προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φυσικά νερά, λιπάσματα, ΔΕΗ ξενοδοχεία.

Από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, λεωφορεία καύσιμα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, εστίαση και catering.