Έτσι, θα φακελώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς 1,4 εκατομμυρίων επαγγελματιών

Σε "μεγάλο αδερφό" μετατρέπεται το έντυπο Ε3 της εφορίας το οποίο οριστικοποιείται εντός των επόμενων ημερών

Έτσι, θα φακελώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς 1,4 εκατομμυρίων επαγγελματιών

Οριστικοποιείται εντός των επόμενων ημερών το έντυπο Ε3 της εφορίας το οποίο θα υποβληθεί φέτος από περίπου 1,4 ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες. Το έντυπο βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση και πλέον ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Οι επαγγελματίες, θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό φακέλωμα τόσο των επαγγελματικών τραπεζικών τους λογαριασμών όσο και των δαπανών που θα εμφανίζονται ως επαγγελματικές. Ο στόχος των αλλαγών στα έντυπα είναι προφανής: να πιεστούν οι επιτηδευματίες ώστε να εμφανίσουν περισσότερα κέρδη και να αποφύγουν την... κατάχρηση στην εμφάνιση επαγγελματικών δαπανών.

Από τη στιγμή που συνδέθηκαν και οι ασφαλιστικές εισφορές με το δηλωθέν εισόδημα, το κίνητρο της φοροδιαφυγής για τους επαγγελματίες έγινε τεράστιο. Από το ύψος των κερδών εξαρτάται πλέον:

  • ο φόρος εισοδήματος
  • η εισφορά αλληλεγγύης
  • οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια ασφάλιση, επικούριση, υγειονομική περίθαλψη και εφάπαξ
  • Το επίδομα τέκνων,
  • Το δικαίωμα σε άλλα επιδόματα (π.χ επίδομα θέρμανσης κλπ)

Με δεδομένο το ισχυρό κίνητρο φοριδαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών καιη Ανεξάρτητη Αρχη Δημοσίων Εσόδων, βάζουν στο μάτι μέσω του νέου εντύπου Ε3 όλες τις πιθανές πηγές φοροδιαφυγής. Η πρώτη και κύρια αλλαγή είναι το –για πρώτη φορά- φακέλωμα των επαγγελματικών λογαριασμών. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν λογαρισμούς, η φορολογική αρχή θέλει να γνωρίζει μέσα από τον ποιο τραπεζικό λογαριασμό πραγματοποιούνται οι συναλλαγές τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών. Έτσι ο έλεγχος διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας όπως η υποχρεωτική πληρωμή της μισθοδοσίας αλλά και των συναλλαγών άνω των 500 ευρώ μέσω τράπεζας, θα γίνει πολύ πιο εύκολος.

Πλήρες φακέλωμα προωθείται και όσον αφορά στις επαγγελματικές δαπάνες. Πλέον, η καταγραφή θα γίνεται αναλυτικά ώστε οι ενδεχόμενες απότομες μεταβολές να αποτελούν επιχείρημα στα χέρια του ελεγκτή για έκδοση διαταγής ελέγχου. ΟΙ ξεχωριστοί κωδικοί στους οποίους θα δηλώνονται οι επιμέρους κατηγορίες δαπανών, είναι οι εξής:

προμήθειες διαχείρισης

έξοδα διαφήμισης

δαπάνες για ενημερωτικές ημερίδες

δαπάνες ταξιδίων,

έξοδα φιλοξενίας,

λήψη υπηρεσιών εξωτερικού

ενοίκια,

τηλεπικοινωνίες και ενέργεια

Το νέο έντυπο Ε3 επιφυλάσσει και ένα ακόμη φακέλωμα, αυτό του POS. Τον Μάρτιο τελειώνει η προθεσμία για την τοποθέτηση POS και για τα τελευταία επαγγέλματα. ΄Έτσι, μέσα από το έντυπο Ε3 οι φορολογικές αρχές θα μπορούν πολύ εύκολα να ελέγξουν το ποιος συμμορφώθηκε με την νέα επιταγή του νόμου και ποιος όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ