Τα πάνω-κάτω για τους οφειλέτες του δημοσίου από το τέλος Ιανουαρίου

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 12 δόσεις και τις 120 δόσεις –κλείνει το σύστημα για τις 100 δόσεις

Τα πάνω-κάτω για τους οφειλέτες του δημοσίου από το τέλος Ιανουαρίου

Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα θα έρθουν οι οφειλέτες του δημοσίου στο τέλος του μήνα καθώς θα συντελεστούν τρεις αλλαγές ταυτόχρονα. Η εφορία θα «δανειστεί» από τη γενική γραμματεία ιδιωτικού χρέους την πλατφόρμα για τις 120 δόσεις και την προσαρμόσει στις... ανάγκες της εφορίας. Η ρύθμιση των 12 δόσεων θα προσαρμοστεί ανάλογα ώστε να μπορεί να υποδεχτεί ηλεκτρονικά και τις αιτήσεις όσων έχουν βεβαιωμένες αλλά όχι ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ η πλατφόρμα των 100 δόσεων θα «αυστηροποιηθεί» ώστε αν εντοπίζονται περιπτώσεις ατόμων που δεν αποπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις να χάνουν και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

 

Οι φορολογούμενοι καλούνται να φρεσκάρουν τη μνήμη τους και τις γνώσεις τους όσον αφορά στο πότε χάνεται μια ρύθμιση είτε αυτή αφορά στις 12 είτε στις 100 δόσεις καθώς το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί από το τέλος Ιανουαρίου θα είναι αυτοματοποιημένο και η ζημιά θα μπορεί να γίνει χωρίς να παρέμβει ανθρώπινο χέρι. Έτσι:

  • Η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται
  1. Αν δεν καταβληθούν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις
  2. Αν δεν υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις
  3. Αν δεν εξοφλούνται οι νέες υποχρεώσεις εμπρόθεσμα. Η μεταβατική διάταξη που άφηνε χρονικό περιθώριο 15 ημερών έχει λήξει από το τέλος του έτους. Το βασικό ερώτημα είναι το πότε θα πατήσει το ...κουμπί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δηλαδή το πότε θα ξεκινήσει να κάνει τους ηλεκτρονικούς ελέγχους ώστε να γίνει η αυτόματη αποπομπή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
  • Η ρύθμιση των 12 δόσεων χάνεται:
  1. Αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα περισσότερες από μια δόσεις
  2. Αν καθυστερήσει η καταβολή της τελευταίας δόσης για περισσότερο από έναν μήνα.
  3. Αν δεν υπάρχει συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ

Αν η καθυστέρηση αφορά μόνο σε μια δόση, τότε επί της δόσης επιβάλλεται προσαύξηση 15%. Αν δεν καταβληθεί και η δεύτερη δόση τότε η ρύθμιση χάνεται οριστικά.