Απίστευτο: βάζουν POS στους γιατρούς και καταργούν την έκπτωση φόρου

Απίστευτο: βάζουν POS στους γιατρούς και καταργούν την έκπτωση φόρου
Δεν έχουν περάσει παρά πέντε μήνες από τότε που ψηφίστηκε –και μάλιστα ύστερα από προετοιμασία άνω του ενός έτους- η διάταξη για την τόνωση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα σε μια προσπάθεια να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι γιατροί υποχρεώθηκαν να εγκαταστήσουν POS ενώ από τους ασθενείς ζητήθηκε να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα καθώς μόνον έτσι θα είχαν δικαίωμα στην έστω και πενιχρή έκπτωση φόρου που προβλέπει ο νόμος. Και ενώ είχαν αρχίσει να γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες και ο κόσμος άρχισε να συνηθίζει τη χρήση της κάρτας γίνεται το αδιανόητο: καταργείται η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες. Και μάλιστα αναδρομικά. Είτε ζητήσουμε μέσα στο 2017 απόδειξη από γιατρό είτε όχι, είτε πληρώσουμε με κάρτα είτε με… bitcoin ή αυγά από το χωριό, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: έκπτωση φόρου μηδέν.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες θα εξοικονομήσουν περίπου 121 εκατ. ευρώ. Τι έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να καταλήξει σε αυτό το ποσό; Απλώς βρήκε από τα στοιχεία ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος της έκπτωσης φόρου. Φυσικά, δεν έλαβε υπόψη του ενδεχόμενη έκρηξη της φοροδιαφυγής στους γιατρούς οι οποίοι –όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες- έχουν έναν ακόμη λόγο από τώρα και στο εξής να δουλέψουν με «μαύρα»: τη σύνδεση των ασφαλιστικών τους εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα. Ειδικά μετά την αλλαγή που επέρχεται στην βάση υπολογισμού των εισφορών, το κίνητρο γίνεται ακόμη πιο ισχυρό καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους δεν θα εκπίπτουν από τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών της τρέχουσας χρονιάς. Έτσι, από τις αποδείξεις που θα κόψουν οι γιατροί μέσα στο 2017, το μόνο που θα αφαιρεθεί θα είναι οι επαγγελματικές τους δαπάνες και επί του ποσού που θα απομείνει θα υπολογιστούν τελικώς οι ασφαλιστικές εισφορές του 2018.

Δυστυχώς, με την κατάργηση της έκπτωσης φόρου βγαίνουν χαμένοι όσοι αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Λόγω του «κόφτη» (σ.σ δεν αναγνωρίζεται ως έκπτωση δαπάνη έως το 5% του εισοδήματος) οι μόνοι που μπορούν να κερδίσουν ένα σημαντικό ποσό είναι αυτοί που έχουν κάνει βαριά χειρουργεία ή έχουν χρόνιες παθήσεις και επισκέπτονται τακτικά ιατρούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ