Πάνω 70.000 φορολογούμενοι χρωστάνε και δεν το ξέρουν

Πάνω 70.000 φορολογούμενοι χρωστάνε και δεν το ξέρουν
Άλλοι έκαναν έγκαιρα τις φορολογικές δηλώσεις τους και έφυγαν για διακοπές. Αλλοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις που είχαν στην Ελλάδα ή μετανάστευσαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης τύχης και μικρότερης φορολογίας. Εκαναν όλες τις διατυπώσεις, υπέβαλαν δηλώσεις, πέρασαν από έλεγχο και πλήρωσαν. Νομίζουν έτσι ότι ησύχασαν από το κυνήγι της Εφορίας. Kάνουν, όμως, μέγα λάθος!

Η Εφορία στην Ελλάδα χτυπάει πάντα δύο φορές. Και σαν να μην έφτανε που 3,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν χάσει τον λογαριασμό και δεν ξέρουν τι χρωστάνε και τι πληρώνουν για φόρους, άλλοι 75.000 έχουν πέσει στην παγίδα του νόμου, ακόμα και πολλοί που δεν θέλουν να χρωστάνε τίποτα και πληρώνουν στην ώρα τους τα πάντα. Ειδικά αν τόλμησαν να κάνουν έναρξη επαγγέλματος στη χώρα μας, εκτός του ότι έχουν μπλέξει με τιμολόγια, βιβλία, έμμεσες τεχνικές ελέγχου κ.λπ., τους κυνηγάει και η κατάρα του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο η Εφορία ξεχνάει συνεχώς να το υπολογίσει όποτε εκδίδει το εκκαθαριστικό τους.

Τουλάχιστον 210.000 φορολογούμενοι έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο ξαφνικά αντιμέτωποι με χρέη που μόνο η Εφορία γνώριζε ότι έχουν, ενώ το 30% δεν το έχει μάθει ακόμα!

Τελευταίο κρούσμα -και κορυφή του παγόβουνου- είναι οι 3.000 φορολογούμενοι που αν και έσπευσαν έγκαιρα και προτού δοθεί παράταση να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1, ακόμα και αν έχουν πληρώσει ήδη το ποσό που έδειξε η εκκαθάριση, θα λάβουν ειδοποίηση ότι πρέπει τώρα να πληρώσουν ακόμα περισσότερα γιατί από δικό της λάθος η Εφορία ξέχασε να τους χρεώσει το τέλος επιτηδεύματος. Παρότι οι δηλώσεις τους είναι σωστά συμπληρωμένες, η Εφορία -που έκανε το λάθος- τους κάλεσε με email να υποβάλουν ξανά φορολογικές δηλώσεις για να γίνει νέα εκκαθάριση.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, όμως, ότι έχοντας ξεμπερδέψει από τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, κάποιοι από τους 1.000 ελεύθερους επαγγελματίες ή τους λογιστές των 2.000 επιχειρήσεων, όπου εντοπίστηκαν τέτοια λάθη της Εφορίας, να έχουν κλείσει τα κινητά και τους υπολογιστές τους για να έχουν λίγες μέρες ξεκούραση μέσα στο καλοκαίρι, σε κάποια ήσυχη ακρογιαλιά ή σε μια μακρινή χώρα στο εξωτερικό. Το «λάθος» τους αυτό ίσως το πληρώσουν ακριβά αν δεν διαβάσουν έγκαιρα την ειδοποίηση που τους έστειλε η Εφορία ότι τους αναζητεί για να υποβάλουν πάλι τις δηλώσεις τους στο Taxisnet από τις διακοπές τους ή όπου αλλού στον κόσμο βρίσκονται.

Ακόμα χειρότερα, απειλούνται χωρίς να το ξέρουν με προσαυξήσεις, κατασχέσεις ή απώλειες ρυθμίσεων που έχουν συμφωνήσει.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις 200.000 λυπητερές για τέλος επιτηδεύματος του 2013, που επιβλήθηκε κατόπιν εορτής το 2015, αλλά ακόμα και τώρα δεν έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπόχρεοι να πληρώσουν!

Κατασχέσεις από το πουθενά

Η Εφορία, όμως, έκανε και πάλι το θαύμα της: ενώ έχουν κλείσει και έχουν σφραγίσει τα βιβλία τους, συνολικά 70.000 επιχειρήσεις τη διετία 2014-2015, τις αναζητεί ακόμα. Εντός του 2016 (πριν από έξι μήνες) μετά από έρευνα και διασταυρώσεις, κατάφερε να εντοπίσει ορισμένα φυσικά πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα γι' αυτές. Μόλις ανακάλυψε «ζωντανό» ΑΦΜ, η Εφορία αυτομάτως βρήκε από πού θα εισπράξει και το τέλος επιτηδεύματος για το 2013 για τις επιχειρήσεις που είχαν κλείσει. Με τη διαφορά, όμως, ότι τους πήρε τα χρήματα χωρίς να τους έχει ενημερώσει ποτέ ότι χρωστάνε!

Πώς γίνεται αυτό; Ιδού ένα αληθινό παράδειγμα:

Φορολογούμενος άνοιξε Μονοπρόσωπη ΕΠΕ τον Μάιο του 2012 και την έκλεισε λόγω δυσκολιών τον Απρίλιο του 2013, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τον Αύγουστο του 2015, ως φυσικό πρόσωπο (μισθωτός), υπέβαλε δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1 και του προέκυψε επιστροφή φόρου 450 ευρώ. Δεν την έλαβε, όμως, ποτέ! Μετά από πολύμηνη αναμονή, τον Μάρτιο του 2016, επικοινώνησε με την αρμόδια ΔΟΥ για να ρωτήσει αν πρέπει να κάνει αίτηση ή χρειάζεται να περάσει έλεγχο για να του πιστωθούν τα χρήματα. Από τη ΔΟΥ του απάντησαν όμως ότι δεν θα πάρει τίποτε γιατί τα λεφτά συμψηφίστηκαν ήδη με οφειλές του από την εταιρεία.

Στην ερώτηση «Για ποιες οφειλές μιλάτε;» η απάντηση ήταν: «Για τέλος επιτηδεύματος του 2013». «Πότε προέκυψε αυτό;», αναρωτήθηκε εύλογα. «Στις 17 Ιουλίου 2015», του απάντησαν (δηλαδή μέσα στον πανικό για το κλείσιμο των τραπεζών και το δημοψήφισμα). «Και γιατί δεν με ενημερώσατε;», ξαναρώτησε. «Αναρτήθηκε στον λογαριασμό Taxisnet της εταιρείας που είχατε, στείλαμε και ειδοποίηση ταχυδρομικώς στην έδρα σας», του είπαν. «Ποια έδρα και ποιον λογαριασμό της εταιρείας, αφού εταιρεία δεν υπάρχει;» εξανέστη, αλλά απάντηση δεν πήρε...

Τέτοιοι «διάλογοι κουφών» υπήρξαν ήδη και στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν ότι θα υπάρξουν πολλοί ακόμα στο μέλλον κάθε φορά που κάποιος θα αντιλαμβάνεται ότι η Εφορία τον χρέωσε λάθρα με τέλος επιτηδεύματος ακόμα και σε ΑΦΜ εταιρείας που δεν υπάρχει πια.

πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ