Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ
Τις προϋποθέσεις μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ όσων ακινήτων τελούν υπό απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης, υπενθυμίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνης Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επισημαίνει ότι σύμφωνα με το νόμο, απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα ακίνητα για τα οποία:

- Υφίσταται απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα Πολεοδομικό Σχεδιασμό, ιδίως ρυμοτομικό βάρος, ρυμοτομική απαλλοτρίωση, δέσμευση ακινήτου για κοινωφελή ή κοινόχρηστο σκοπό ή για λόγους προστασίας μνημείων και αρχαιοτήτων, ιδίως αρχαιολογική δέσμευση για ανασκαφές, κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, καθώς και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, που έχει επιβληθεί από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αποκλειστικά κατά το μέρος για το οποίο υφίσταται η ως άνω απαγόρευση. Σε περίπτωση μερικής απαγόρευσης χρήσης ακινήτου εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30%. Σε περίπτωση μερικής απαγόρευσης χρήσης ακινήτου εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 60%.

- Έχει διαταχθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση η αποδέσμευση από απαλλοτρίωση ή ρυμοτομικό βάρος ή δέσμευση κάθε είδους και δεν έχει εκδοθεί σχετική πράξη της Διοίκησης για την ως άνω αποδέσμευση.

- Έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή οριστική διοικητική πράξη αποζημίωσης για απαλλοτρίωση ή ρυμοτομικό βάρος ή δέσμευση κάθε είδους και δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση μετά από ένα χρόνο από το έτος έκδοσης της παραπάνω απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ