Πιο αυστηρά από σήμερα τα κριτήρια για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Πιο αυστηρά από σήμερα τα κριτήρια για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
Πιο αυστηρά γίνονται από σήμερα τα κριτήρια για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, με αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες να κινδυνεύουν να τεθούν εκτός στην περίπτωση που δημιουργήσουν νέα χρέη.


Ειδικότερα, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, από την 1η Ιουλίου όσοι έχουν υπαχθεί στη «μεγάλη» ρύθμιση και έχουν νέες οφειλές θα πρέπει, για να μην τεθούν αυτόματα εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων:

  • είτε να εξοφλούν εφάπαξ και μέσα σε διάστημα 15 ημερών τις νέες οφειλές τους από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες
  • είτε να τις ρυθμίσουν σε 12, ή σε ορισμένες περιπτώσεις και 24, μηνιαίες δόσεις.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εάν κάποιος φορολογούμενος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβάλει ή να ρυθμίσει την πρώτη δόση μέχρι τέλος Ιουλίου, καθώς εάν δεν το πράξει και περάσουν 15 ημέρες τότε θα χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων στις 16 Αυγούστου.

Επισημαίνεται ότι εφόσον οι οφειλέτες, είτε εξοφλήσουν εφάπαξ είτε σε δόσεις τα νέα χρέη τους, δεν χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, όμως, στη δεύτερη περίπτωση των δόσεων, θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ προσκομίζοντας ορισμένα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην «πάγια» ρύθμιση.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι με τον Ιούλιο να φέρνει την πρώτη δόση του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, αλλά και τα επικείμενα από τον επόμενο μήνα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλο δίλημμα, καθώς θα αυξηθούν σημαντικά οι υποχρεώσεις τους.

Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικότερος λόγος που το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί για νέο ρεκόρ στα ληξιπρόθεσμα χρέη, που ήδη ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ, καθώς γνωρίζει ότι τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι φορολογούμενοι ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου δεν θα είναι λίγοι οι υπόχρεοι που θα βρεθούν σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι αφού το κουαρτέτο δεν επιθυμεί να «ανοίξει» και πάλι η ρύθμιση των 100 δόσεων, το οικονομικό επιτελείο καταβάλλει προσπάθειες ώστε τουλάχιστον για τους συνεπείς φορολογούμενους, που πληρώνουν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους, εφόσον έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, να πάρει το «πράσινο» φως και να τους παρέχει τη δυνατότητα εξόφλησης σε περισσότερες από 24 δόσεις, ανάλογα φυσικά με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε περίπτωσης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το χρονικό διάστημα των 15 ημερών ισχύει μέχρι το τέλος 2017, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2018 η ρύθμιση θα χάνεται ακόμη και αν ο οφειλέτης αφήσει απλήρωτη ή εκτός ρύθμισης μια νέα οφειλή έστω και για μία ημέρα.

Υπενθυμίζεται δε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η ρύθμιση χάνεται και σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών, εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης, δηλαδή αν κάποιος πληρώσει με καθυστέρηση για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα έξι μηνών, τότε θα οδηγείται προς την έξοδο από τη ρύθμιση.

Η πάγια ρύθμιση

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όσοι επιθυμούν να ρυθμίσουν πλέον τις οφειλές τους θα πρέπει να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις 24, δόσεων, η οποία πάντως από τις 14 Οκτωβρίου 2015 έχει γίνει ελκυστικότερη καθώς μειώθηκε το επιτόκιο από 8,05% στο 5,05%.
Επισημαίνεται ότι για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης στην πάγια ρύθμιση θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να αποδεικνύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.
  • Να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τις περιοδικές δηλώσειςτου ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής.
  • Να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ταυτόχρονα όμως με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει:

α) Να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του.

β) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 50.000 ευρώ, να προσκομίσει υποχρεωτικά βεβαίωση, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων, καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής αλλά και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.

γ) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 150.000 ευρώ, εκτός από όλα τα ανωτέρω στοιχεία, απαιτείται να παρέχει εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες για τη διασφάλιση της οφειλής.

πηγή: Ναφτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ