Αλεξιάδης: Όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση μέχρι τις 15 Ιουλίου θα υποστούν τις κυρώσεις

Αλεξιάδης: Όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση μέχρι τις 15 Ιουλίου θα υποστούν τις κυρώσεις
Έκκληση στους φορολογούμενους να υποβάλλουν έγκαιρα τις δηλώσεις τους, απηύθυνε μέσω του "Πρακτορείου 104,9 FM ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση και ότι εάν δεν ανταποκριθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου θα υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

"Δεν θα κάνουμε αυτό που γινόταν άλλες χρονιές με συνεχείς παρατάσεις να πάμε μέχρι το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Όσοι πάρουν την ευθύνη και δεν κάνουν μέχρι τότε (σ.σ. Στις 15 Ιουλίου) τη δήλωσή τους, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που προβλέπονται από το νόμο είναι δεδομένα ". Είναι μια επιλογή των φορολογουμένων πλέον δεν έχουν καμία δικαιολογία", επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης στην εκπομπή "ΑΠΕριττα" και πρόσθεσε: "θέλουμε να τελειώνουμε τις δηλώσεις, να τελειώσει ο ΕΝΦΙΑ για να ασχοληθούμε με άλλα πράγματα πιο σοβαρά και να έχουμε πολλές δόσεις για τον κόσμο".

Όπως εξήγησε, μετά από την επεξεργασία των δηλώσεων διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν υποβληθεί 1.700.000 και για το λόγο αυτό χθες αποφασίστηκε έγκαιρα να δοθεί παράταση και – όπως είπε – όχι την τελευταία μέρα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. "Μέχρι τις 15 του μηνός αν αξιοποιηθούν οι μέρες μέχρι τότε, ο ρυθμός των δηλώσεων, με 90.000 τη μέρα, μπορούν κάλλιστα να εξυπηρετηθούν οι πάντες. Αυτή τη στιγμή ο ρυθμός είναι γύρω στις 150.000 τη μέρα", ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης επισημαίνοντας ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περίπου 4,5 εκατομμύρια, δηλαδή το 75% του συνόλου.

Στο μεταξύ, ο κ. Αλεξιάδης αναφερόμενος στο χθεσινό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο επέκρινε όσους προσπαθούν – όπως είπε χαρακτηριστικά - να βρουν διατυπώσεις και καταστάσεις, «ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον κλάδο των λογιστών». "Θέλω να ξεκαθαρίσω με σαφήνεια, δεν ευθύνονται ο λογιστές για τις καθυστερήσεις. Στα προβλήματα των φορολογικών δηλώσεων οι ευθύνες είναι στο υπουργείο Οικονομικών και τις αναλαμβάνουμε.", είπε ο κ. Αλεξιάδης και χαρακτήρισε τους λογιστές άμισθους συνεργάτες του υπουργείου Οικονομικών και όχι αντιπάλους.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι το υπουργείο επιδιώκει μέσα στον Αύγουστο να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση προκειμένου –όπως ανέφερε – να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και να αποπληρώσουν τις οφειλές σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις, μέχρι το Δεκέμβριο. "Όσο πιο νωρίς γίνει ο ΕΝΦΙΑ τόσο περισσότερες δόσεις θα έχουμε", είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα ζητήματα πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου επέκρινε όσους κατηγορούσαν την κυβέρνησης ότι δήθεν προσπαθεί να απαξιώσει και να διαλύσει το ΣΔΟΕ, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες επιτυχίες του ΣΔΟΕ, με τον εντοπισμό της μεγάλης ποσότητας οπιούχων χαπιών που προορίζονταν για τον ISIS, τους ελέγχους σε μεγάλες εταιρίες αυτοκινήτων, αλλά και στο χώρο το ποδοσφαίρου. "Στα ζητήματα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου μεθοδικά, αθόρυβα χωρίς πυροτεχνήματα κάνουμε ελέγχους και έχουμε αποτελέσματα", είπε ο κ. Αλεξιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ