Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας -Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας -Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ
Γερμανικές πρακτικές θα υιοθετήσουν από εδώ και στο εξής οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ προκειμένου να πιάνουν στον ύπνο τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.

Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης οι έφοδοι από την εφορία θα πραγματοποιούνται με διαδικασίες – εξπρές χωρίς προηγούμενη εισαγγελική εντολή με στόχο να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα.

Οι νέου τύπου έλεγχοι θα πραγματοποιούνται εκτός ωραρίου και οι εφοριακοί θα επισκέπτονται απροειδοποίητα την έδρα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών ακόμη και εάν αυτή είναι στο σπίτι του προσώπου που βρίσκεται υπό έλεγχο.

Η πρακτική που αποκάλυψε μεγάλα σκάνδαλα στο παρελθόν στη Γερμανία και τώρα ο στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η συγκέντρωση και η κατάσχεση όταν χρειάζεται φορολογικών στοιχείων, ενώ οι ελεγκτές θα μπορούν να ψάχνουν ακόμη και για ρευστό αλλά και να προχωρούν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ή ακόμη και καταθέσεων για να εισπραχθούν έτσι οφειλές προς το Δημόσιο.

«Στη Γερμανία ξημερώματα 60 εφοριακοί και αστυνομικοί μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση για έλεγχο φοροδιαφυγής... Τέτοιες σκηνές θα έχουμε και στην Ελλάδα» είπε από το βήμα της Βουλής ο κ.Αλεξιάδης.

Οποιος δηλώσει τα αδήλωτα εισοδήματα θα τα σώσει

Την ίδια ώρα το ΥΠΟΙΚ προωθεί νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα να τα δηλώσουν προκειμένου να μπορέσουν να τα σώσουν. Παράλληλα προωθούν το νέο περιουσιολόγιο με την καταγραφή κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, αλλά και συναλλαγών ώστε να μπορεί να διασταυρωθεί η κίνηση ποσών και στη συνέχεια να γίνεται η απαραίτητη σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων

Μάλιστα σε περίπτωση που αποκαλύπτονται αδήλωτα ποσά οι εφοριακοί θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων μέχρι του ύψους των αδήλωτων εισοδημάτων που αποκαλύφθηκαν

Κίνητρα και για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

Κίνητρα για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα προανήγγειλε μιλώντας στη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιαδης. Ως παράδειγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός της επιχείρησης στον οποίο μπαίνουν οι εισπράξεις από κάρτες θα είναι ακατάσχετος για χρέη προς ιδιώτες, πιστωτικά ίδρυμα αλλά και την εφορία.

Αλλαγές στους ελέγχους του ΣΔΟΕ

Ο κύριος Αλεξιάδης έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα που δείχνει ότι το 2015 (επί ΣΥΡΙΖΑ) στη Λίστα Λαγκάρντ έγιναν μόλις 80 έλεγχοι και ολοκληρώθηκαν οι 38, όταν πέρυσι ξεκίνησαν 143 (+60%) και τελείωσαν μέσα στη χρονιά οι 95. Επιπλέον θύμισε ότι οι έλεγχοι της ΓΓΔΕ έφτασαν αισίως τις 40.000 –και παρά τα προβλήματα με τις επιθέσεις και τους προπηλακισμούς σε βάρος των εφοριακών. Η διαπίστωση αυτή συνοδεύτηκε με τη δημόσια δέσμευση Αλεξιάδη ότι η ισχύς τους ΣΔΟΕ «ενισχύεται και δεν μειώνεται» με τις αλλαγές που σχεδιάζει. Μάλιστα στιο στόχαστρο των ελέγχων είναι τα πολιτικά πρόσωπα, τα ΜΜΕ και οι προμηθευτές του δημοσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ