Αυξάνονται τα πρόστιμα για τις αποδείξεις

Αυξάνονται τα πρόστιμα για τις αποδείξεις
Μέχρι σήμερα, για τη μη έκδοση αποδείξεων το πρόστιμο που υπάρχει βάσει νόμου είναι 250 ευρώ ανά απόδειξη όταν την παράβαση πραγματοποιεί επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ ανά απόδειξη όταν την παράβαση πραγματοποιεί επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει και τα πρόστιμα θα ακολουθήσουν... ανοδική πορεία. Πρόκειται για απαίτηση των δανειστών έτσι ώστε να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση των φορολογούμενων.

Όπως αναφέρει το in.gr, μεικτό κλιμάκιο των ΔΝΤ, ΕΕ, ESM και ΕΚΤ, αρμόδιο για φορολογικά θέματα, βρίσκεται από χθες στην Αθήνα και έχει συσκέψεις με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων του Μνημονίου.

Το κλιμάκιο, που θα παραμείνει στην Ελλάδα έως το τέλος της εβδομάδος, εστιάζει στις αλλαγές στη νομοθεσία που σχετίζονται με τα φορολογικά πρόστιμα, την φορολοκλοπή και την απάτη, αλλά και με τρόπους αναχαίτισης της διαφθοράς στη φορολογική διοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη των πιστωτών αναμένεται να συναντηθούν και με την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Είναι ενδεικτικό πως τα στελέχη των θεσμών αντάλλαξαν χθες απόψεις με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την εγκύκλιο που θα εκδώσει μετά τις εκλογές η ΓΓΔΕ σχετικά με τα φορολογικά πρόστιμα, ενώ σήμερα Τετάρτη θα εξετάσουν το θέμα της αναπροσαρμογής των υφιστάμενων προστίμων για την μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Στόχος των πιστωτών είναι η μη έκδοση αποδείξεων να μην αντιμετωπίζεται ως απλή, αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ και ως εκ τούτου ζητούν αφενός αύξηση προστίμων και αφετέρου αυτοματοποιηση της διαδικασίας καταβολής τους.

Τις επόμενες ημέρες το κλιμάκιο της «τεχνικής βοήθειας» των θεσμών θα εξετάσει με τις ελληνικές αρχές το ελληνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το οποίο θα εστιάζει στον εντοπισμό των μη δηλωμένων καταθέσεων μέσω ελέγχων των τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.