H άγνωστη λίστα με τους Έλληνες φοροφυγάδες - Πώς και πότε θα φτάσει στα χέρια του ΣΔΟΕ

H άγνωστη λίστα με τους Έλληνες φοροφυγάδες - Πώς και πότε θα φτάσει στα χέρια του ΣΔΟΕ
Πριν από λίγες ημέρες στην Γερμανία πραγματοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ραντεβού που κρατήθηκε «χαμηλά» στα φώτα της δημοσιότητας. Ο Γενικός Γραμματέας Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, κατόπιν εντολής του αντιπρόεδρου της κυβερνήσεως Γιάννη Δραγασάκη, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς. Οι δυο άνδρες συζήτησαν επί πέντε ώρες για όλα τα μεγάλα ζητήματα που «καίνε» σήμερα την Αθήνα και ειδικά αυτά της φοροδιαφυγής. 

Ο κ. Μπόργιανς υποσχέθηκε να παράσχει στην Αθήνα όλη την τεχνογνωσία που έχουν οι εφοριακοί του κρατιδίου οι όποιοι θεωρούνται κορυφαίοι στη σύλληψη των φοροφυγάδων. Μάλιστα οι δυο πλευρές θα υπογράψουν και συμφωνία συνεργασίας.

Όμως εκτός από αυτό η Ελλάδα στα πλαίσια της συμφωνίας θα ζητήσει από τις φορολογικές αρχές του κρατιδίου τις λίστες με τους Έλληνες καταθέτες που έχουν στην κατοχή τους. «Ελπίζουμε ότι οι Γερμανοί θα μας τις δώσουν έτσι ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα» εξηγεί ο κ. Βασιλειάδης μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Αποτελέσματα

Τα τελευταία χρόνια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αγοράσει τουλάχιστον 10 CD με γερμανούς φοροφυγάδες δαπανώντας 600 εκατομμύρια ευρώ σε αμοιβές. Τα CD αυτά εκλάπησαν από τραπεζικούς υπαλλήλους από διάφορες τράπεζες της Ευρώπης (όπως ακριβώς έγινε με την λίστα Λαγκάρντ η οποία εκλάπη από τον υπάλληλο της τράπεζας HSBC στην Γενεύη Εβρέ Φαλτσιανί).

Τα αποτελέσματα ήταν λαμπρά με αποτέλεσμα το γερμανικό δημόσιο να έχει εισπράξει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από τους γερμανούς φοροφυγάδες που είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο, το Μονακό και άλλες χώρες.
Ακριβώς σε αυτές τις λίστες οι Γερμανοί έχουν ανακαλύψει μεταξύ άλλων και έλληνες μεγαλο-καταθέτες τα ονόματα των οποίων όμως δεν τα ζήτησε καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν. Τα πρόσωπα αυτά είναι βέβαιον ότι αποτελούν για την Αθήνα «ιερό δισκοπότηρο». Όμως για τις φορολογικές αρχές των κρατιδίων της μεγαλύτερης Οικονομίας της Ευρώπης είναι άνευ ουσίας.

Εάν η Αθήνα καταφέρει να πάρει τα ονόματα αυτά (θεωρείται πολύ πιθανόν) θα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Θα αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου από τις αρχές και θα συγκριθούν με την ενιαία λίστα που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι εισαγγελείς και περιλαμβάνει τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα εμβάσματα, τη λίστα Νικολούδη κ.α. Πρόχειρες εκτιμήσεις των Γερμανών ειδικών κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1000 Έλληνες που κρύβουν αυτές οι λίστες.

Επιστήμη

«H σύλληψη της φοροδιαφυγής είναι πραγματική επιστήμη» λέει στα «Π» ο Γιώργος Βασιλειάδης και συνεχίζει: «και οι άνθρωποι του συγκεκριμένου κρατιδίου είναι κορυφαίοι σε ολόκληρη την Γερμανία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τέως πρόεδρος της Μπάγερν και πρώην κορυφαίος ποδοσφαιριστής Ούλι Χένες συνελήφθη για φοροδιαφυγή από τις αρχές του συγκεκριμένου κρατιδίου. Το κρατίδιο της Β. Ρηνανίας έχει ενοποιήσει όλες τις λίστες που έχει αγοράσει η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και επί της ουσίας έχουν δημιουργήσει μεγάλες βάσεις δεδομένων. Το εντυπωσιακό είναι ότι το κρατίδιο χρησιμοποιεί μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες προκειμένου να πείσει τους γερμανούς πολίτες να αυτοκαταγγελθούν στην περίπτωση που έχουν κρύψει εισοδήματα από τις φορολογικές αρχές της χώρας. Ανάμεσα στις ενέργειες που έχουν επινοήσει οι γερμανοί διαφημιστές είναι και να χαρίζουν στυλό στους επιβάτες των τρένων που αναγράφουν: «Προσοχή ερχόμαστε και στο σπίτι σας. Το γερμανικό ΣΔΟΕ. Ο υπουργός οικονομικών του κρατιδίου μου χάρισε ένα κουμπαρά - γουρουνάκι που πάνω αναγράφει: Προσοχή τα μαύρα σας λεφτά μπορούν να χωρέσουν μόνο εδώ» εξηγεί χαμογελώντας ο κ. Βασιλειάδης.

«Οι Γερμανοί πολιτικοί και τεχνοκράτες μας συμπεριφέρθηκαν σαν ισότιμοι συνομιλητές. Εκεί καταλάβαμε ότι μας σέβονται και μας εκτιμούν, όπως και εμείς άλλωστε, και προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν όσο τίποτε άλλο. Θέλουν να μας παράσχουν τεχνογνωσία όχι όμως με όρους τρόικας η Task Force άλλα σε απόλυτα φιλικό και τεχνοκρατικό επίπεδο» εξηγεί ο ιδιαίτερα έμπειρος δικηγόρος και γενικός γραμματέας του υπουργείου Διαφθοράς.
Οι Γερμανοί έκαναν και μια πρόταση στον κ. Βασιλειάδη. Να στείλει η Ελλάδα 100 εφοριακούς οι όποιοι θα φιλοξενηθούν σε ένα μεγάλο κέντρο επιμόρφωσης κατά της φοροδιαφυγής στο Ντίσελντορφ. Η Ελλάδα θα πληρώσει μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια ενώ η στέγη και η διατροφή θα είναι προσφορά του κρατιδίου. «Αυτό και μόνο δείχνει ότι πράγματι είναι διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλειάδης.

Δείτε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ