Θες να ρυθμίσεις χρέη; Προσοχή στις ημερομηνίες και στα σενάρια παράτασης

Θες να ρυθμίσεις χρέη; Προσοχή στις ημερομηνίες και στα σενάρια παράτασης
Όποιος οφειλέτης θέλει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του παρέχεται να πληρώσει όποιο ποσό φόρου επιθυμεί και αυτόματα να του διαγράψουν ισόποσες προσαυξήσεις, θα πρέπει να σπεύσει, τόσο για να υποβάλλει την αίτηση όσο και για να πληρώσει, μέσα στις επόμενες ώρες.

Η διαδικασία της «προκαταβολής» όπως την αποκαλεί η εφορία, θα κλείσει σήμερα το βράδυ αλλά όποιος δεν καταφέρει να πληρώσει εγκαίρως ακόμη και η υποβολή της αίτησης θα είναι άδικος κόπος.

Φυσικά, η ρύθμιση δεν «κλείνει». Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τακτοποιήσουν την οφειλή τους σε έως και 100 δόσεις ή αν το επιθυμούν θα μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ διαγράφοντας το σύνολο όχι μόνο των προσαυξήσεων αλλά και των προστίμων και των πρόσθετων φόρων. Αυτή η διαδικασία λήγει στις 26 Μαίου. Σήμερα, εκπνέει η προθεσμία μόνο για την προκαταβολή.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει τροπολογία που επιτρέπει να παραταθεί η διαδικασία της προκαταβολής κατά έναν μήνα. Ωστόσο, επειδή η τροπολογία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ δεν έχει ψηφιστεί ακόμη. Η δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ αναμένεται μέσα στην εβδομάδα. Στη συνέχεια θα πρέπει να βγει απόφαση για την παράταση της «προκαταβολής» ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δικαίωμα θα παρασχεθεί στους φορολογούμενους μετά την Πρωτομαγιά.

Προς το παρόν, αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν υποβάλλει περίπου 165.000 οφειλέτες σε ένα σύνολο περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων. Στα ταμεία, είχαν εισρεύσει μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι βέβαια «σταγόνα στον ωκεανό» αν συγκριθεί με τις ταμειακές ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ